Inquiry Inc. [prilagodba otvorene online platforme]

vrijeme provedbe: 1.11.2021.-31.08.2022.
lokacija provedbe: online
vrijednost projekta: 60.000,00 kn


Radi izgradnje dugoročne stabilnosti i kvalitete cjelogodišnje produkcije i distribucije kritičke i eksperimentalne digitalne umjetnosti, potrebno je koncipirati, oblikovati, razviti te primijeniti čitav niz novih kritičkih i tehnoloških (mrežnih i oblikovnih) rješenja koja će hrvatskoj umjetničkoj sceni olakšati i omogućiti koprodukciju, komunikaciju, dijeljenje i arhiviranje novih formata i sadržaja suvremenog umjetničkog i kulturnog stvaralaštva.

Inquiry Inc. [prilagodba otvorene online platforme] projekt je razvoja mrežne infrastrukture i njene integracije s novim multimedijskim i interdisciplinarnim suradničkim sadržajem, a na kojoj u 2021. i 2022. nastavljamo predstavljanje programa – “Inquiry Inc.” – kontinuirane i cjelogodišnje programske i produkcijske koncepcije koja u 2022. u svojoj sedmoj godini stvara 8 tematskih umjetničkih cjelina (na teme sustava, servera, struktura, prostora, suradnji, procesa, arhiva) međusobno komplementarnim produkcijskim aktivnostima koje oslovljavaju i artikuliraju područje digitalnog, nematerijalnog i neprofitnog stvaralaštva recentne novomedijske umjetnosti. Provedba programa odvija se predominantno u mrežnom prostoru no i u nekolicini županija RH, a namijenjena je primarno lokalnim no i transnacionalnim stručnim i općim zajednicama; uvelike je utemeljena na bliskim suradnjama s umjetnicima/cama i rastućem broju suradničkih organizacija/kolektiva, te transdisciplinarnoj suradničkoj i kritičkoj produkciji.

U okviru programa “Inquiry Inc. [prilagodba otvorene online platforme]” a u suradnji s 10 umjetnika_ca i nezavisnih kulturnih radnika_ca – razvijamo, oblikujemo i prilagođavamo online okruženje za niz umjetničkih sadržaja – (1) kustoske pisane i čitane tekstove o recentnim novomedijskim praksama, (2) autorske podcaste s intervjuima sa suvremenim umjetnicima_cama (lokalnim i inozemnim uključenim u domaće produkcije), (3) suradničku audiodeskriptivnu prilagodbu multimedijske umjetnosti i prilagodbu web stranice organizacije radi poboljšanja pristupačnosti sadržaja osobama s invaliditetom, (4) redizajn online galerijskih prostora otvorenog koda i permisivnih licenci, (5) redizajn sučelja i sadržaja arhiva podataka o djelovanju hrvatskih likovnih umjetnika_ca, (6) redizajn /’fu:bar/ festivalske arhivske stranice, (7) izradu novih virtualnih galerijskih postava/prostora, (8) oblikovanje i distribuciju hipermedijskih periodičkih publikacija kao i njihova godišnjeg izdanja te (9) daljnji tehnološki razvoj sustava za online događanja na platformama koje smo već ustanovili u okviru prvog ciklusa programa digitalnih prilagodbi 2020./21. (baziranim na rješenjima slobodnog softvera otvorenog koda a koje svakodnevno koristimo – BigBlueButton, Bookstack, MySQL, te vlasnički ali besplatan softver Unity).

Popis vezanih vijesti možete pregledati praćenjem kategorija: #dev i #inqinc


Projekt prilagodbe otvorene online platforme “Inquiry Inc.” podržan je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, posredstvom Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, 2021-2022.