#pivilion_dot_net [2019-20]

A collaborative self-hosted distributed IRL/URL/darknet pavilion/embassy organized by Format C @ The Wrong — New Digital Art Biennale, present @ pivilionumi6b3kg.onion/pavilion (accessible via Tor Browser) & produced by Hacklab01. The pavilion will be exhibited AFK at the SCHEIER Centre, accompanied by a free&open darknet arts workshop.

Participation in the Pivilion project is continuously open to cultural workers, curators and/or artists. To apply, contact: hello@formatc.hr


Exhibiting artists & supporting curators:

pirate_sheep, Ivana Tkalčić, Dijana Protić, VivianHecate, Mario Mu, KDZO, ARKTIK, Marijan Crtalić, Maša Gavran, Vladimir Biga, Vesna Mačković, Tin, Bojana Vojvodić, Craig Blackmoore, Diego Bernaschina, Helena Klakočar, Mila Željeznjak, Paul Hertz, Robert Hruska, Hana Katanić, …


The “Inquiry Inc.[2019]” program is financially supported by the “Kultura Nova” Foundation, the Ministary of Culture of the Republic of Croatia and the City of Zagreb. The Pivilion project has been supported by the Akademie Schloss Solitude 2018 residency program, and is a part of the decentralized digital art biennale – The Wrong [2019-20] as well as the 2019 SCHEIER exhibition program.


MARTA STRAŽIČIĆ

Mag. art, multimedijska umjetnica i 3D generalist. Održavala je radionice 3D  oblikovanja i VR rezidencije u RH. Njeno recentno djelo EVGENIA308 fokusirano je na svijet digitalnih insekata. Marta je izlagala i izvodila na festivalima kao što su Animafest (Zg), Superchief Gallery (NY), Extravagantna tijela, Extravagantna ljubav festival (Zg), itd. 2019. dovršava stručni Houdini tečaj u Viborgu, Danska.
instagram.com/pirate_sheep

IVANA TKALČIĆ

Rođena 1987. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti (MA) u Zagrebu i magistrirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (mag.oec.). Akad. god. 2015/2014 boravi na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu. Finalistica Erste fragmenata 12, dobitnica nagrade RCAA young european award i Rektorove nagrade za samostalni umjetnički rad. Ima realizirane brojne samostalne i grupne izložbe u Hrvatskoj i svijetu. Sudjelovala je na brojnim projektima umjetničkih rezidencija u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj.
ivanatkalcic.com

DIJANA PROTIĆ

Rođena 1985. u Zagrebu. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Doktorandica je pri doktorskom studiju ‘Izdavaštvo i mediji’ pri Filozofskom fakultetu u Rijeci. Znanstveni interes veže uz proučavanje digitalne i vizualne umjetnosti, znanost o slici, odnosu digitalne tehnologije i umjetnosti. Trenutno radi na istraživanju za disertaciju, koja će istražiti mapiranje i povijest prakse umjetnosti novih medija u Hrvatskoj i Sloveniji. Redateljica je više kratkih i dokumentarnih filmova te voditeljica nekoliko filmskih radionica nastalih u produkciji Sintomenta i Mreže mladih Hrvatske.
cim.apuri.hr/en/authors/dijana-protic-2

VIVIANHECATE

Petra Brnardić rođena je 1978. u Zagrebu, RH. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2004. Bavi se likovnom umjetnošću (slikarstvom, crtežom, fotografijom, kolažom, instalacijama, animacijom, multimedijom), ilustracijom i grafičkim dizajnom. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Sisak, Velika Gorica, Osijek, Varaždin, Karlovac, Rijeka, Kastav, Pula, Poreč, Zadar, Split, Makarska u Hrvatskoj, Mostar, Bosna i Hercegovina, Tolmin, Maribor i Ljubljana, Slovenija, Novi Sad, Srbija, Betlehem, Palestina, Rosario i Santa Fe, Argentina, Szczecin, Poljska, Napoli, Rim, Macerata i Padova, Italija, Edinburgh, London i Bradford, Velika Britanija, Porto, Portugal, Forcalquier , Francuska, Malme, Švedska, Girona i Valencia, Španjolska, Corvallis, Los Angeles i New York, SAD, Bangalor, Indija, Valkenburg, Nizozemska i Tijuana, Meksiko. Također piše poeziju i prevodi knjige.
deliciousvolcanicvolpina777.tumblr.com
petrabrnardic.blogspot.com

MARIO MU

Rođen 1987. u Metkoviću, RH. Živi u Berlinu i Zagrebu. Mario Mu diplomirao je u Berlinu na Sveučilištu umjetnosti (UdK) u Berlinu, u klasi Hito Steyerl 2017. godine, čemu je prethodio BFA slikarstva, pri zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 2015., te magisterij na Grafičkom fakultetu u Zagrebu 2011. Tijekom 2016. i 2017. bio je aktivan član Istraživačkog centra za proxy politiku u Berlinu, a od 2017. radi na nizu LARP događaja kao autor, suradnik ili izvođač u PLAY CO. u Londonu i Zagrebu, Pakhuis de Zwijger u Amsterdamu, Acud, School of MA, Silent Green, Galerie Gru_nd, Ufer Studios i UdK u Berlinu. Mario trenutno radi na knjigama o arhitekturi putem Gestaltenu izdavaštva i u svojemu berlinskom studiju razvija svoje nove projekte igara.
U Marijevom djelovanju glavna se praksa u potpunosti temelji na istraživačkim projektima konstruiranim u formi proširenih igraćih platformi. Osim što često uključuje zvuk i crtanje, njegov se rad uglavnom kreće između dizajna igara, 3D animacije i performansa.
mariomu.com

KDZO

Luka Kedžo (1986, Dubrovnik, RH) diplomirao je kinematografiju 2011. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje 2014. završava i magistarski studij fotografije. Dobitnik je nagrade za najboljeg mladog autora na 46. Zagrebačkom salonu (2011.), Franco Jesurun nagrade u okviru Trieste Contemporanea (2015.), kao i Grand Prix nagrade na 33. Salonu mladih u Zagrebu (2016.). Izlaže od 2010. godine.
instagram.com/k_dz.o

ARKTIK

ARKTIK – institut za budućnost je nova umjetnička organizacija koja za svoju misiju ima produkciju socijalno osviještenih umjetničkih projekata i davanje glasa kroz umjetnost onim ljudima i temama koje se premalo čuje. Područje djelovanja potječe iz Hrvatske i širi se prema cijelom svijetu.
ARKTIK je simbol nehumanosti prema planeti i civilizaciji, on je odraz čovjekovog odnosa prema prirodi i životu uopće, posljednji otok nade za čovječanstvo, a istovremeno i najava apokalipse koja nam slijedi ako se ne budemo brinuli o njemu. Mi smo ARKTIK, zajedno s njim tope nam se sve vrijednosti, kulturne, ljudske i civilizacijske.
Umjetničku organizaciju ARKTIK pokrenula je nagrađivana multidisciplinarna umjetnica Vesna Mačković, koja kroz svoje radove, koje stvara u domenama suvremenog plesa, eksperimentalnog kazališta, performansa i zvuka, progovara o društvu na globalnoj, ali i mikro razini.
arktik.eu

ARKTIK Pivilion pavilion exhibiting artists:
Ivana Tkalčić, Marijan Crtalić, Maša Gavran, Vladimir Biga

MARIJAN CRTALIĆ

Hrvatski multimedijalni umjetnik, rođen 8. svibnja 1968. u Sisku. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. godine. Radi u području slikarstva, fotografije, videa, instalacije i performansu. Izlaže lokalno i u inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu i Sisku.
„Nakon studija počeo sam istraživati medije poput videa, fotografije, performansa itd. Moj se rad razvija iz mog osobnog odnosa prema sebi i interakciji s vlastitom okolinom. Smjer u kojem djelujem - bilo da uključuje dokumentarni ili simbolički pristup pitanju - ovisi o mom vlastitom iskustvu u specifičnom prostorno-situacijskom kontekstu. Različite situacije proizvode različite izričaje, u rasponu od analitičko-istraživačkog pristupa do intuitivno-emocionalne, manje ili više simboličke umjetničke reakcije. U svakom slučaju, zajednički nazivnik koji stoji iza svih mojih aktivnosti je društveno, angažirano ispitivanje i umjetnička (re)akcija čiji je cilj kritički uvid u specifična društvena pitanja, posebno ona u koja sam također osobno uključen."
marijancrtalic.blogspot.com

MAŠA GAVRAN

Od ranog djetinjstva, Maša je uvijek najviše voljela nešto bizarniju stranu umjetnosti i njena primarna inspiracija je oduvijek bio nadrealizam. Glavni motivi njenih radova su vezani za egzistencijalizam i osjećaj preživljavanja u svijetu dok bivamo drugačiji i po svojoj biti usamljeni. Polazeći od grafitnih crteža i fotografija, pronašla je svoj istinski umjetnički izričaj kroz digitalne kolaže kombinirajući sebe s prirodnim elementima i tako prikazujući svoje najdublje strahove ili nesigurnosti. Glazba je također bila velik dio njezine umjetnosti s melankoličnim osjećajem koji je prožimao gotovo sav njezin rad sa bendovima poput Slint, Joy Division, Modest Mouse.
behance.net/mashagavran

VLADIMIR BIGA

Rođen 1975. u Zagrebu, Hrvatska. Grafičar i dizajner u marketinškoj agenciji Bservisi. Njegov umjetničko djelovanje traje od 2000. godine, pretežno u računalnim grafičkim tehnikama. Izlagao je na 9 samostalnih i mnogo skupnih izložbi. Član je Hrvatskog društva umjetnika.
Njegov umjetnički rad uglavnom ima autobiografski karakter, a oslanja se na računala i računalne igre. Kao svjedok razvoja računalne grafike od grubih crno-bijelih oblika do današnjeg vizualno bogatog računalnog okruženja u kojem se promatrač može u stvarnom vremenu spojiti s okolinom, shvaća da su ideje iste, a tehničke mogućnosti poboljšane. Voli igrati stare računalne igre jer ga podsjećaju na njegovo djetinjstvo i mladost. Inspiriraju ga sreća koju je doživljavao igrajući se kao dijete. Geometrija i njeni bezbrojni oblici imaju veliki utjecaj na njega, kao i pokret avangarde te određena snažna djela bivše Jugoslavije: Nove tendencije, Exat51, djela Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera i Julija Knifera.
vladimirbiga.com

VESNA MAČKOVIĆ

Autorica, izvođačica i producentica u predstavama suvremenog plesa te multimedijalnog i eksperimentalnog kazališta. Također se izražava kroz umjetnost performansa i videa te eksperimente glasa i zvuka. Suosnivačica je edukativnog programa PAP (Performing Arts Program) sa Žakom Valentom koji se odvija u MSU, Zagreb od 2015. Dobitnica 3. nagrade za suvremenu umjetnost THT@MSU 2016. za video performans “Pozdrav” snimljen u Željezari Sisak. Nagrađena u New Yorku Međunarodnom nagradom za audio fikciju u kategoriji studentskog žirija Sarah Lawrence college za radiofonijsku dramu ‘Krleža, stani u red!’. Rezidentica u Robert Wilson’s Watermill centru u New Yorku tijekom ljeta 2017.
youtube.com/user/VesnaCro

TIN

-

BOJANA VOJVODIĆ

Rođena u Varaždinu, 1985.
2010. godine magistrira na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, povezujući slikarstvo i instalacije za tijelo pod temom transhumanizma, post-čovjeka i cyberpunka. Tijekom posljednjih deset godina proučava znanstvenu fantastiku, vlastito zdravlje, tehnološku evoluciju čovjeka, digitalnu sferu i teorije digital native/digital immigrant, te sam odnos čovjeka spram tehnologije, pop i hacker kulture i interneta. Teoriju digitalne sfere kontinuirano razvija kroz sudjelovanje na događanjima u RH te samoiniciranim tekstovima. U svojem multidisciplinarnom stvaralaštvu bavi se slikarstvom, instalacijom, fotosekvencama, odjećom. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, Rusiji i Mađarskoj.
instagram.com/_acherontia_styx_

CRAIG BLACKMOORE

Umjetnik, poduzetnik i glazbeni producent iz Detroita, MI SAD.
Uglavnom samouk, proveo je neko vrijeme pri Specs Howard School of Media Arts i diplomirao je u okviru studijskog Digital Media Arts programa. Craig je neko vrijeme proveo i na Fakultetu za kreativne studije, obrazujući se o mediju fotografije. Craigov rad predstavljen je velikim brojem umjetničkih događanja i izložbi diljem SAD i interneta.
cblackmoore.com

DIEGO BERNASCHINA

Nagluhi multidisciplinaran vizualni umjetnik, dizajner, nastavnik i neovisni istraživač. Diplomirao umjetnost, dizajn i obrazovanje; profesor je umjetnosti i dizajna na čileanskom Tehnološkom sveučilištu INACAP, digitalne grafike Papinskog katoličkog sveučilišta u Čileu (PUC). Drži diplomu iz estetike i filozofije pri PUC i diplomu umjetnosti u teritorijalnom predstavljanju pri Arhitektonskoj školi Sveučilišta u Santiagu, Čile. Dobio je brojne nagrade i dvije stipendije. Od 2003. sudjeluje na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi, festivala i bijenala. Trenutno studira Proizvodnju i umjetnička istraživanja na Sveučilištu u Barceloni.
dbernaschina.tumblr.com

HELENA KLAKOČAR

Svestrana umjetnica (slikarica, autorica animiranih filmova, stripova i ilustracija) nedavno specijalizirana za grafičko pripovijedanje. Rođena je u Tuzli, u Republici BiH, u hrvatskoj obitelji. Kada je imala 7 godina njezina se obitelj preselila u Sloveniju gdje je pohađala osnovnu školu i gimnaziju. Studirala je grafiku na Likovnoj akademiji u Zagrebu i postala uspješna kao autorica stripa, dizajnerica plakata i animiranih filmova.
helenaklakocar.com

MILA ŽELJEZNJAK

Hrvatska spisateljica rođena 1954. godine u malenom mjestu Draškovcu u Međimurju. Poznata je po vedrim i duhovitim pričama za djecu, igrokazima i zbirkama pjesama. Njezina najpoznatija zbirka priča su "Sretne priče", a njezini igrokazi često se izvode na radiju kao igre. Najpoznatiji igrokazi su: "Patuljak traži sreću", "Cvrčak i ruža", "Koliba pod hrastom", "Začarani sladoled" i "Vještica". Objavila je i dvije zbirke pjesama: "Sezona lova" i "Šah s prijateljima". U svojim djelima Mila vedrinu duha prenosi djeci koja s oduševljenjem čitaju njezine priče. U pričama se može iščitati i njezina ushićenost prirodom.
dhk.hr/clanovi-drustva/detaljnije/mila-zeljeznjak

PAUL HERTZ

Profesionalni umjetnik aktivan u četrdesetogodišnjem radu s algoritamskom umjetnošću, sa i bez računala. Predavao je povijest novomedijske umjetnosti i studijske tečajeve na School of the Art Institute u Chicagu i Northwestern Sveučilištu. Njeguje glitch, magiju izvornog koda, intermediju, virtualne svjetove i društvena sučelja.
paulhertz.net

ROBERT HRUSKA

Strastveni kolekcionar i neovisni umjetnik, tvorac digitalne umjetnosti koji se specijalizirao za omote glazbenih albuma / dizajn plakata / digitalnu ilustraciju / eksperimentalnu animaciju / dizajn pokreta / tekstilni dizajn / vizualne identitete.
roberthruska.com


FORMAT C
// organizatori

“Format C” je neprofitna umjetnička organizacija sa sjedištem u RH (EU) i djelatnošću u području likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva. Organizacija je fokusirana u području novomedijskog umjetničkog eksperimenta i neprofitnog suradničkog kulturnog stvaralaštva. Neke od tema kojima se Format C bavi konkretnim aktivnostima koje organizira ili u kojima je angažiran su: • databending, multimedijska i hipermedijska umjetnost • digitalna ekologija i umjetničke suradnje velikog razmjera • konceptualizacija, tehnička izvedba i medijacija kulturnih suradnji i događanja • etika slobodnih licenci i distribucija slobodnog znanja.
Programske aktivnosti organizacije su neprofitne, multimedijalne te transdisciplinarne suradničke prirode i počivaju na najrecentnijim (ko)produkcijskim strategijama umjetničkog i tehničkog svijeta, ostvarenima kroz distribuciju znanja i materijalnih i nematerijalnih resursa.
formatc.hr

HANA KATANIĆ
// kustosica suradnica

Nedavno završila studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala je u organizaciji III. Biennala hrvatske mlade fotografije i izložbi njegovih pobjednika te je bila vodeći organizator IV. izdanja istog bijenala. Pokrenula je kulturni događaj Otvaranje pogleda u svom rodnom gradu, Slavonskom Brodu, a kurirala je i izložbu likovnih umjetnosti Demiurg u zagrebačkoj Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Trenutno piše za portal Kulturflux te radi u Umjetničkom paviljonu i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
instagram.com/hana.katanic

VEDRAN GLIGO
// razvojni producent

‬Samouki ‬DIY ‬haker ‬/ ‬umjetnik ‬/ ‬organizator ‬/ ‬projektni ‬voditelj. ‬U ‬svojoj ‬svakodnevnoj ‬praksi ‬snažno ‬primjenjuje ‬principe slobodnog softvera ‬i ‬osnažuje ‬lokalnu ‬zajednicu ‬održavajući ‬besplatne ‬i ‬otvorene ‬digitalne ‬radionice ‬u ‬zagrebačkom ‬AKC, ‬putem‬ hacklab01.org ‬projekta.
Djeluje ‬u ‬području ‬slobodne ‬kulture, ‬promocije ‬GNU ‬/ ‬Linux ‬sustava, glitch ‬stvaralaštva, ‬suradničke ‬online ‬umjetnosti ‬velikog ‬razmjera, ‬nezavisne ‬kulturne ‬produkcije, (‬h)‬aktivizma (‬...)‬.
v3d.space

DINA KARADŽIĆ
// umjetnička voditeljica

Živi i radi u Zagrebu te online. Diplomirala Malu plastiku i medaljerstvo (MFA) na ALU Zagreb 2012. Od 2011. članica HDLU-a; počev s 2018. članica HZSU-a; od 2014. suosnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Format C. Aktivno (su)djeluje u području suvremenih transmedijskih edukativnih praksi; inicira događanja i izlaže u području vizualne | digitalne | internetske umjetnosti; radila u projektima stop-animacije i autorskog oblikovanja likova, te kao projektna asistentica AKC. 2019. dovršava rezidenciju pri Akademie Schloss Solitude, u kategoriji “Web-based Media” kada postaje i članicom radne grupe CTHR te članicom UO Saveza udruga Operacija grad.
formatc.hr/j3d1n4

MARTA STRAŽIČIĆ

Mag. art, a multimedia artist and 3D generalist. She has held 3D modeling workshops and VR residencies in Croatia. Her recent work EVGENIA308 focuses on a world of digital insects. Marta has exhibited and performed on festivals such as Animafest (Cro), Superchief Gallery (NY), Extravagant Body, Extravagant Love festival (Cro), etc. In 2019. she finished a professional Houdini course in Viborg, Denmark.
instagram.com/pirate_sheep

IVANA TKALČIĆ

Born in 1987 (Croatia). Studied at Academy of fine arts (MA) in Zagreb and Munich. Graduated economics and tourism at Faculty of Economics (mag oec.) in Zagreb. After graduation, she's been working on projects at artist residencies in Austria, Belgium, Greece, Norway, Italy, Netherlands and Poland. She has many realized solo and group exhibitions worldwide. Awards: Erste fragments 12, RCAA young European art award and Rector's Award of the University of Zagreb for the independent work of art.
ivanatkalcic.com

DIJANA PROTIĆ

Born in 1985 in Zagreb, Dijana has a Master of Fine Art (MFA) degree in dramaturgy from The Academy of Dramatic Art in Zagreb. In March 2014 enrolled Postgraduate doctoral study Publishing and Media on The Faculty of Humanities and Social Sciences in Rijeka. Her research and artistic interests are include media art, visual art and moving images, visual culture, reception of visual information, digital technology and art. Currently, she is working on her PhD, which will examine the mapping, history of practice of new media arts in Croatia and Slovenia. She has led several film workshops in collaboration with the Sintoment and Croatian Youth Network, and is an author of several documentaries and short films.
cim.apuri.hr/en/authors/dijana-protic-2

VIVIANHECATE

Petra Brnardić was born in 1978 in Zagreb, Croatia. She graduated at the Academy of Fine Arts in Zagreb in 2004. She is engaged in visual arts (painting, drawing, photography, collage, installations, animation, multimedia), illustration and graphic design. She exhibited in numerous solo and group shows, in country and abroad (Zagreb, Sisak, Velika Gorica, Osijek, Varazdin, Karlovac, Rijeka, Kastav, Pula, Porec, Zadar, Split, Makarska in Croatia, Mostar, Bosnia and Herzegovina, Tolmin, Maribor and Ljubljana, Slovenia, Novi Sad, Serbia, Betlehem, Palestina, Rosario and Santa Fe, Argentina, Szczecin, Poland, Napoli, Rome, Macerata and Padova, Italy, Edinburgh, London and Bradford, UK, Porto, Portugal, Forcalquier, France, Malmo, Sweden, Girona and Valencia, Spain, Corvallis, Los Angeles and New York, USA, Bangalore, India, Valkenburg, Nedherlands and Tijuana, Mexico. She also writes poetry and translates books.
deliciousvolcanicvolpina777.tumblr.com
petrabrnardic.blogspot.com

MARIO MU

Born 1987 in Metkovic, Croatia. Lives in Berlin and Zagreb. Mario Mu has received his MFA in Berlin from the University of the Arts (UdK) Berlin, Class of Hito Steyerl in 2017, preceded with BFA in Zagreb from the Academy of Fine Arts, Painting department in 2015, and MA from the the Faculty of Graphic Arts in 2011. During the 2016. and 2017. he was an active member of the Research Center for the Proxy Politics in Berlin, and since 2017. he has been working on a series of LARP events as an author, collaborator or performer in PLAY CO. London and Zagreb, Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, Acud, School of MA, Silent Green, Galerie Gru_nd, Ufer Studios and UdK in Berlin. Mario is currently working on commisioned architecture books through Gestalten publishing, and developing new game projects from his studio in Berlin.
In the work of Mario Mu, the main practice is fully based in research projects constructed as extended gaming platforms. Apart from frequently incorporating sound and drawing, his work mainly shifts between game design, 3D animation and performance.
mariomu.com

KDZO

Luka Kedžo (1986, Dubrovnik, Croatia) graduated Cinematography in 2011 from the Academy of Dramatic Art in Zagreb where he also completed MA studies in Photography in 2014. He was awarded The Best Young Author Award at the 46 Zagreb Salon (2011), Franco Jesurun Award at Trieste Contemporanea (2015), as well as the Grand Prix Award at the 33 Youth Salon in Zagreb (2016). He has been exhibiting since 2010.
instagram.com/k_dz.o

ARKTIK

ARKTIK – The Institute for the Future is a new arts organization whose mission is to produce socially engaged art projects that will give voice to both ideas and people who are not well-heard. Our activity originates in Croatia and plan to spread all over the world.
ARKTIK is a symbol of inhumanity towards the planet and civilization, it is a reflection on how people treat nature and life in general. Also, it is the last bit of hope for humankind, and at the same time the announcement of the apocalypse that will follow if we do not care about it. We are the ARKTIK, and just like it, our values are melting — cultural, human and civilizational.
The artistic organization ARKTIK has been launched by the award-winning multidisciplinary artist Vesna Mačković, who through her works that she creates in the fields of contemporary dance, experimental theater, performance and sound, speaks out about society on a global and micro level.
arktik.eu/en

ARKTIK Pivilion pavilion exhibiting artists:
Ivana Tkalčić, Marijan Crtalić, Maša Gavran, Vladimir Biga

MARIJAN CRTALIĆ

Born May 8th, 1968 in Sisak, Croatia. Multimedia artist. Graduated painting at the Academy of Fine Arts in Zagreb in 1992. Works in the media of painting, photography, video, installation and performance. Exhibited at home and abroad. Lives and works in Zagreb and Sisak.
“After my studies, I began exploring media such as video, photography, performance etc. My work develops from my personal relation to myself and the interaction with my surroundings. The direction my work takes – whether it involves a documentary or symbolic approach to the matter - depends on my own experience in a specific spatial-situational context. Different situations produce different types of expression, ranging from an analytical-investigative approach to the intuitive-emotional, more or less symbolic artistic reaction. In any case, the common denominator behind all my activities is a social, engaged questioning and artistic (re)action aiming for a critical insight into specific social issues, especially those in which I am also personally involved.”
marijancrtalic.blogspot.com

MAŠA GAVRAN

Since her childhood, Maša has always delved into the bizarre side of art with her primary inspiration being surrealism. Her main motives were always connected to existentialist feeling of surviving while being different and being inherently lonely. Starting from graphite drawings and photography, she has found her true artistic expression through digital collages combining herself with natural elements thus portraying her deepest fears or insecurities.
Music has also been a big part of her art with the melancholic feeling permeating almost all of her work with the bands like Slint, Joy Division, Modest Mouse.
behance.net/mashagavran

VLADIMIR BIGA

Born 1975. in Zagreb, Croatia. A printmaker and a designer in Bservisi marketing agency. His artistic work lasts from 2000 dominantly in computer graphic technique. He had 9 stand-alone and many group exhibitions. He is a member of Croatian Association of Artists.
His artistic work mainly has an autobiographical character and relies on computers and computer games. As a witness to the development of computer graphics from rough black and white shapes to the present visually rich computing environment in which the observer can merge with the environment in real time, he realizes that the ideas are the same, while the technical capabilities are improved. He likes to play old computer games because they remind him of his childhood and adolescence. They inspire him in the happiness he experienced playing as a child.
Geometry and its myriad forms have a great influence on him, along with the avant-garde movement and certain works that were potent in the former Yugoslavia: New Tendencies, Exat51, the works of Ivan Picelj, Vjenceslav Richter, and Julije Knifer.
vladimirbiga.com

VESNA MAČKOVIĆ

Author, performer and producer working in areas of live and video performances, contemporary dance and multimedial experimental theatre. Also creates video art and radiophonic sound art. Co-founder of educational program PAP (Performing Arts Program) in Zagreb, Croatia. Awarded with 3rd prize at THT@MSU 2016. yearly exhibition of contemporary arts for video performance ‘Salute’. Awarded in New York with International audio fiction award in category Sarah Lawrence college students jury for her radiophonic drama ‘Krleža, stand in line!’. Resident at Robert Wilson’s Watermill center in New York in 2017.
youtube.com/user/VesnaCro

TIN

-

BOJANA VOJVODIĆ

Born in Varaždin, 1985.
In 2010, she received a master's degree from the Academy of Applied Arts in Rijeka, combining painting and body installations via the topic of transhumanism, post-human and cyberpunk. For the last ten years, she has been studying science fiction, own health, the technological evolution of man, the digital sphere and theories of the digital native / digital immigrant, and the human relationship to technology, pop and hacker culture and the Internet. Bojana is continuously developing digital studies through participation in events in Croatia and by self-initiated texts. In her multidisciplinary work she is invested into painting, installation art, photography, clothing. She has exhibited at numerous group and solo exhibitions in Croatia, Serbia, Russia and Hungary.
instagram.com/_acherontia_styx_

CRAIG BLACKMOORE

An Artist, Entrepreneur, and Music Producer from Detroit, MI USA.
Mostly self-taught and learning from life experiences, but did a bit of time at Specs Howard School of Media Arts and graduated from their Digital Media Arts program. Craig also did some time at College for Creative Studies in their Photography program. Craig's work has been featured in a good amount of art related events and exhibitions around the U.S. and the Internet.
cblackmoore.com

DIEGO BERNASCHINA

Hard of hearing and multifaceted as a visual artist, designer, teaching and independent researcher. Bachelor of Arts, Design and Education, Professor in Art and Design at the INACAP Technological University of Chile, Digital Graphics by the Pontifical Catholic University of Chile (PUC), Diploma in Aesthetics and Philosophy PUC, and Diploma of Art in Territorial Representation at the School of Architecture of the University of Santiago, Chile. He has received numerous awards and two scholarships. Since 2003 he has participated in several solo and group exhibitions, festivals and biennials. Currently, he is studying in the Master in Production and Artistic Research at the University of Barcelona.
dbernaschina.tumblr.com

HELENA KLAKOČAR

A versatile artist (painter, maker of animation films, comics and illustrations) recently specialized in graphic storytelling. She was born in Tuzla, in the Republic of Bosnia-Herzegovina into a Croatian family. When she was 7 her family moved to Slovenia where she attended primary and grammar school. She studied graphic art at the Art Academy in Zagreb, Croatia and became successful as a comics author, designer of posters and animation films.
helenaklakocar.com

MILA ŽELJEZNJAK

Croatian writer born in 1954 in the small town of Draškovac, Međimurje, Croatia. She is known for her cheerful and witty stories for children, plays and poems. Her most famous stories collection is “Happy Stories,” and her plays are often performed via radio as games. Mila's most famous plays are: "The Dwarf in Search of Happiness", "The Cricket and the Rose", "The Hut Under the Oak", "The Enchanted Ice Cream" and "The Witch". She has published two collections of poems: "Hunting Season" and "Chess with Friends". Mila's works convey the serenity of spirit to children who read her stories with enthusiasm. The stories carry notes of her great admiration for nature.
dhk.hr/clanovi-drustva/detaljnije/mila-zeljeznjak

PAUL HERTZ

A full time artist working with algorithmic art for over forty years, with and without computers. He taught new media art history and studio courses at the School of the Art Institute of Chicago and Northwestern University. He cultivates glitch, code sourcery, intermedia, virtual worlds and social interfaces.
paulhertz.net

ROBERT HRUSKA

An avid collector and independent artist, creator of digital art who specializes in album covers / poster design / digital illustrations / experimental animations / motion design / textile designs / identity branding and merchandise.
roberthruska.com


FORMAT C
//organizers

“Format C” is a non-profit artist organization based in Croatia (EU), active in the area of visual and multimedia art.
The organization is focused in experimental new media, art infrastructures and non-profit collaborative cultural creation. Some of the activities Format C initiates or is involved in include • databending, multimedia and hypermedia art • digital ecology and large-scale artist collaborations • conceptualization, tech and mediation of cultural collaborations and events • free/libre ethics and open knowledge distribution.
The programmatic activities of Format C are of a non-profit, multimedia and transdisciplinary collaborative nature, based on contemporary (co)production art*tech strategies, realized via distributing knowledge and both – tangible and intangible resources.
formatc.hr

HANA KATANIĆ
// associate curator

Recently finished her art history studies at the Faculty of humanities and social sciences in Zagreb. She has participated in the organization of III. Biennale of Croatian youth photography and its winners' exhibition and was the lead organizer of IV.th edition of the same biennale. She initiated a cultural event Expand the sights in her hometown, Slavonski Brod, as well as curated an art exhibition Demiurge in the Hall V of the Technical museum Nikola Tesla in Zagreb. She is currently a writer for the Kulturflux magazine and works at the Art Pavilion and the Museum of Contemporary Art in Zagreb.
instagram.com/hana.katanic

VEDRAN GLIGO
// production engineer

A self–taught DIY hacker / artist / cultural event organizer living and working in Zagreb, Croatia. Strongly applying open source principles in everyday life and practice and working to empower the local community by holding free and open digital workshops in Zagreb’s Autonomous Cultural Center through the hacklab01 project which he co-founded in 2009. Practicing in the fields of open source, promoting the adoption of GNU / Linux, glitch art, large scale online collaborative art, independent culture production, (h)ac(k)tivism (...).
v3d.space

DINA KARADŽIĆ
// artistic director

Works in Zagreb (CRO) and online. Master in Art (MFA, Sculpture) from the Academy of Fine Arts in Zagreb in 2012. A member of the Croatian Association of Artists since 2011, of Croatian Association of Professional Artists since 2018, and the Art Director of Format C art org (an artist organization focused on digital art, experimental multimedia research and collaborative creation) since 2014. (Co)works as an independent lecturer; active as an organizer and an artist in the areas of visual | digital | net art; works in stop-motion animation and character design; employed 2017-19 by the ACC Attack NGO as a project assistant, and was a Web-Based Media Fellow at Akademie Schloss Solitude in 2018-19. A member of CTHR workgroup and a Board Member at the Operation City Association Alliance since 2019.
formatc.hr/j3d1n4