Pivilion [2019] open call

Pivilion – darknet mreža digitalne umjetnosti – poziv na sudjelovanje

Pivilion je operativni sustav baziran na niskobudžetnom hardveru i slobodnom softveru otvorenog koda te distribuirana internetska (darknet) mreža digitalnih i digitaliziranih umjetničkih hipermedijskih arhiva. Teme oko koje se Pivilion osniva su – preispitivanje raznih modusa i etičkih koncepcija digitalnih (“digital born” i digitaliziranih) umjetnina; njihove distribucije, licenciranja i vlasništva te materijalnosti digitalne umjetnosti, prekarnosti i produkcije, digitalnih (infra)struktura, privatnosti i anonimnosti na internetu, verzioniranja i praćenja razvitka digitalnih objekata, …

U okviru programa “Inquiry Inc.[2019]” i u suradnji s projektom hacklab01 otvoren je poziv na sudjelovanje u Pivilion projektu, a koji će rezultirati besplatnom produkcijskom i distribucijskom podrškom umjetničkim organizacijama, neformalnim kustoskim kolektivima i nezavisnim umjetnicima/cama koji/e svoja djela, kulturne projekte i umjetničke arhive žele, uz podršku, postaviti na “mračnu stranu interneta” i/ili prikazati ih u kontekstu “#pivilion_dot_net” decentraliziranog darknet paviljona digitalne umjetnosti koji će biti predstavljen u programu najvećeg bijenala digitalne umjetnosti – The Wrong (u kojemu je dosad sudjelovalo 3000 umjetnika/ca i kustosa/ica angažiranih u mrežnim i/ili fizičkim izložbenim prostorima).

Cilj Pivilion projekta u 2019. godini jest podržati produkciju niza “self-hosted” izložbi i DIY mrežnih stranica, a koje će sačinjavati hrvatsku darknet art mrežu, baziranu na individualnim i autonomnim arhivama digital(izira)ne umjetnosti.

Odazivi na ovaj otvoreni poziv zaprimaju se kontinuirano; prioritetno do kraja rujna 2019., dok realizacija projekta traje do kraja godine. U okviru projekta moguće je osigurati simbolične honorare autori/ca/ma (do 500HRK bruto 2), stručnu podršku, edukaciju, produkciju i distribuciju te opremu za stvaranje i predstavljanje novih internetskih umjetničkih repozitorija digitalne umjetnosti.
Detaljniju tehničku prezentaciju projektne edukacije možete pregledati uz pomoć The Tor Project preglednika, na adresi: pivilionumi6b3kg.onion/w

U svrhu uspješne aplikacije potrebno je na e-mail hello@formatc.hr dostaviti osnovne informacije o predlagačima i kratak opis projekta koji bi bio postavljen na Pivilion sustavu.

Program “Inquiry Inc.[2019]” podržan je financijskim sredstvima Zaklade “Kultura Nova”Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada ZagrebaPivilion projekt podržan je od strane Akademie Schloss Solitude, u okviru rezidencijalnog programa, 2018., a u 2019. dio je decentraliziranog bijenala digitalne umjetnosti – The Wrong.