#inqinc ONLINE 2021

About the program development process: Vedran Gligo

Inquiry Inc. [razvoj otvorene online platforme] projekt je koji je omogućio izgradnju digitalne i mrežne infrastrukture na kojoj u 2021. (i u narednom periodu) predstavljamo program “Inquiry Inc.” – kontinuiranu i cjelogodišnju programsku i produkcijsku koncepciju koja u svojoj šestoj godini stvara 8 tematskih umjetničkih cjelina i čitav niz međusobno komplementarnih kulturnih aktivnosti koje oslovljavaju i artikuliraju područje digitalnog, nematerijalnog i neprofitnog stvaralaštva recentne novomedijske umjetnosti. Provedba Inquiry Inc. programa odvija se predominantno u mrežnom prostoru no i u mnogim županijama RH, a namijenjena je primarno lokalnim no i transnacionalnim stručnim i općim zajednicama; uvelike je utemeljena na bliskim suradnjama s umjetnicima/cama i nizom organizacija/kolektiva, te transdisciplinarnoj suradničkoj i kritičkoj produkciji.
“Inquiry Inc. [razvoj otvorene online platforme]” omogućio je stvaranje novih i adaptaciju postojećih resursa (servera, softvera, dizajna) kako bi sav predstavljeni sadržaj bio pristupačniji našim trenutnim no i novim publikama, s posebnim naglaskom na razdoblje kriznog perioda.


TEHNIČKI RAZVOJ

U okviru programa “Inquiry Inc. [otvorena platforma]” tijekom prvih 6 mjeseci u suradnji s mnogim umjetnicima_cama i nezavisnim kulturnim radnicima_cama – razvijali smo i oblikovali online resurse za (1) diskurzivne i edukativne programe (BigBlueButton, BookStack/Wiki), (2) izlagačke i prezentacijske programe (Unity), (3) distribuciju i arhiviranje novomedijske umjetnosti (MySQL/PHP, CMS, i GNU/Linux serverska okruženja).

Neke od aktivnosti koje su bile nepohodne za postizanje našeg cilja poboljšanja online produkcijskog i distribucijskog sustava su bile:


PROGRAMIRANJE

Razvijeni resursi bazirani su na pristupačnim i održivim rješenjima slobodnog softvera otvorenog koda, te namijenjeni i dostupni umjetničkoj sceni kao i našoj publici. Ovaj projekt omogućio je adekvatniju podršku umjetničkoj sceni, nove transdisciplinarne umjetničke suradnje kao i mogućnost izgradnje dugoročnih resursa za buduće razdoblje.

– BigBlueButton (BBB) je besplatan i slobodan softver za web specijaliziran za konferencije i internetsko učenje. U tijeku njegove prilagodbe bilo je potrebno:

– BookStack je jednostavna slobodna i besplatna platforma za organizaciju i pohranjivanje podataka. Za njegovu adaptaciju radili smo na poslovima:

– Izrada korisničkog sučelja za 3D izložbe / prezentacije u web pregledniku izrađenom na Unity platformi, prema dizajnerskog predlošku (Unity, WebGL).

– Pretvorba i prilagodba podataka pohranjenih u tabličnom obliku, dizajn mySQL baze, priprema za razvijanje vlastitog PHP/ MySQL sustava za prikaz podataka.
– Prilagodba materijala za Telegram app – grafička obrada i priprema te implementacija autorskih Telegram naljepnica.

Sva navedena rješenja bilo je potrebno koncipirati, dizajnirati, programirati i testirati (tehnički i oblikovno) te održavati i distribuirati. Za većinu rješenja razvili smo vlastite resurse – fontove, dizajn, protokole što naposljetku rezultira većom agilnošću, vidljivošću i produktivnošću organizacije i svih njenih suradnika_ca i korisnika_ca.


DIZAJN

Za vizualnu prilagodbu BigBlueButton (BBB) softvera trebalo je učiniti sljedeće:

Za izradu predložaka za Modularni dizajn plakata bilo je potrebno učiniti sljedeće:

Za vizualnu prilagodbu Scan.wiki, online platforme za izlagačke i prezentacijske programe i distribuciju i arhiviranje novomedijske umjetnosti bilo je potrebno učiniti sljedeće:

Za vizualnu prilagodbu 3D/Unity web Fubar eventa bilo je potrebno:


RAZVOJ SADRŽAJA

TEKSTOVI

U okviru projekta nastao je niz tematskih tekstova dostupnih putem poveznice: formatc.hr/cat/text

PODCASTI

U okviru projekta nastao je niz tematskih razgovora dostupnih u kategoriji: formatc.hr/cat/podcast


SURADNICI_E:


Projekt razvoja otvorene online platforme “Inquiry Inc.” podržan je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, posredstvom Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, 2021.