#VR_inc [2021] proširena skulptura

21.11.2021. / 19:00h
Galerija Siva / AKC Medika
Pierottijeva 11, Zagreb

AR WiP — Predstavljanje projekta u nastanku i rezultata istraživačke rezidencije na temu proširene stvarnosti u multimedijskoj kiparskoj instalaciji.

“VR inkubator” multidisciplinaran je, umjetnički i suradnički produkcijski koncept otvorenog laboratorija umjetnosti virtualne stvarnosti, s naglaskom na istraživanju potencijala i raznolikih konteksta njezina nastanka.

VR_inc koncept recentno napušta posve virtualnu domenu ovisnu o nepristupačnom hardveru i okreće fokus inkluzivnim principima 3D umjetnosti koja kritičkom i decentraliziranom (re)produkcijom teži uzurpirati komercijalne zamke novih XR tehnologija.

U 2021. provedeno je istraživanje usmjereno proširenoj stvarnosti i široj pristupačnosti AR tehnologija. U produkciji suradnika_ca umjetničke organizacije Format C razvijen je virtualni postav apstraktnih digitalnih skulptura koje se u prostoru Galerije Siva mogu pregledati osobnim pametnim telefonima.

Skulpture predstavljene ovom prilikom apstraktne su tvorevine, parametrički oblikovane za ulogu simbiota serverskim skulpturama (koji inače prate rad organizacije i uključenih autora_ica). Nastale su interdisciplinarnim suradničkim procesom i izvorno namijenjene za 3D ispis, ovom prilikom su prikazane kao predmet studije one AR tehnologije koja se ne oslanja na skupu opremu već na decentralizirano i modularno promišljanje XR pristupa koji teže široj dostupnosti, pristupačnosti i uključivosti.


Skulpture i umjetničko vodstvo: Dina Karadžić
AR i web produkcija: Vedran Gligo
Oblikovanje zvuka: Robert Sorić
Suradnici za serverske skulpture: M. Stražičić, N.-L. Davidović


Više o projektu: https://formatc.hr/VR_inc/
Poziv za sudjelovanje: https://formatc.hr/vr_inc-2021-oc/


Biografije autora i autorice:

Robert Sorić

Glazbeni producent i DJ iz Darde/Osijeka koji se upušta u brojne glazbene smjerove, neki od kojih su house, downtempo, ambient itd. koristeći aliase Vybes i Problem. Trenutno radi na kreiranju vlastitog hardvera za produkciju i živo izvođenje elektroničke glazbe.
https://rsoric.github.io/

Dina Karadžić

Magistra kiparstva, multimedijska umjetnica, digitalni artisan i producentica nezavisne digitalne umjetnosti; od 2014. suosnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Format C. Inicira, producira, podučava i izlaže u području vizualne | digitalne | internetske umjetnosti.

https://formatc.hr/j3d1n4/

Vedran Gligo

Samouki DIY haker / umjetnik / organizator / projektni voditelj s fokusom na slobodnom softveru, slobodnoj kulturi te besplatnoj edukaciji u programu hacklab01.org projekta pri AKC. Aktivan u promociji GNU/Linux sustava, glitch stvaralaštvu i online suradnjama, nezavisnoj kulturnoj produkciji, (h)aktivizmu, …

https://v3d.space/

Format C

Neprofitna umjetnička organizacija s fokusom u području novomedijskog umjetničkog eksperimenta i neprofitnog suradničkog stvaralaštva. Neke od tema i aktivnosti koje organizacija inicira ili u kojima je angažirana su: • materijalna istraživanja multimedijske i hipermedijske umjetnosti • digitalna ekologija i distribuirane suradnje • osmišljavanje, izvedba i medijacija kulturnih produkcija • besplatna edukacija i promicanje slobodnog znanja.

https://formatc.hr/


Projekt #VR_inc u 2021. nastaje kao dio produkcijskog programa “Inquiry Inc.” u vodstvu umjetničke organizacije Format C te kao dio rezidencijskog i izložbenog programa Galerije Siva pri AKC Attack.
Pivilion/EXEno1 skulpture nastale su uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.
Projekt se provodi uz podršku partnera i suradnika_ca na projektu te sredstvima MKM RH, Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.