free_art_-_glitch/2 – poziv rezidenti(ca)ma [2017]

prijave: 30. svibnja do 10. lipnja 2017.
rezidencijalni program: 22.-25. lipnja 2017.

KA-MATRIX i Format C pozivaju autore i autorice koji djeluju na području RH da se prijave za sudjelovanje u rezidencijalnom/diskurzivnom programu s pratećim javnim predstavljanjem djela.
Poziv je usmjeren autori(ca)ma koji/e djeluju u polju (audio-)vizualne digitalne kulture (umjetnosti, računarstva, dizajna, organizacije, edukacije, povijesti umjetnosti, …) bazirane na copyleft* principima, s naglaskom na glitch** tematici, tehnici i taktici inovativnog i inkluzivnog korištenja tehnologije.

Vrijeme četverodnevnog rezidencijalnog programa namijenjeno je umrežavanju, suradnji i razmjeni znanja o ideologijama i načinima provođenja individualnih praksi koje podržavaju ili generiraju free (slobodnu) umjetnost, te prezentaciji praxisa rezidenata putem postavljanja tematske privremene multimedijske instalacije u javnom prostoru grada Karlovca.

Za rezidencijalni program bit će odabrano najviše troje autora i/ili autorica, o čemu će biti obaviješteni do 12. lipnja 2017. godine. Troškovi puta (unutar RH, najniže tarife), dijeljeni smještaj i osnovna tehnička oprema za postav instalacije su osigurani.

Prijave su otvorene od 30. svibnja do 10. lipnja 2017., na info@ka-matrix.hr. U prijavi je potrebno navesti:

  1. vlastito (i scensko) ime i prezime,
  2. polazno mjesto putovanja,
  3. kratku biografiju,
  4. primjer autorske prakse i
  5. kratku autorsku izjavu, relevantne za temu rezidencije.

Rezidencijalno gostovanje održava se od 22. do 25. lipnja u Karlovcu, u prostorima MUZA – Mala Urbana Zajednica / Infoshop Karlovac i javnim prostorima u karlovačkoj Zvijezdi.

***

* Copyleft je set metoda za stratešku primjenu autorskog prava, kojima se reprodukcija, modifikacija i/ili distribucija autorskih djela definiraju u domeni slobodne kulture.

** Glitch art je umjetnost namjerne greške, oštećenih ili neispravnih digitalnih datoteka; estetika neočekivanog u tehnološkim procesima, koja vlastitom nasumičnošću razotkriva unutrašnjost računalnih sustava. Glitch umjetnici namjerno stvaraju slučajnost eksperimentirajući vizualnim i digitalnim kôdom i time u pukotinama novih medija kreiraju novu kulturnu sintaksu digitalne pismenosti.

***

“free_art_-_glitch” program organizira KA-MATRIX – udruga za društveni razvoj u suradnji s umjetničkom organizacijom Format C, u okviru projekata Inquiry Inc.[2017], Nova kultura _ Hibridni grad .017, U potrazi za izgubljenim – Hibridna okruženja i Mladi u javnim prostorima – kreativni placemaking.

Projekt se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Grada Karlovca i Karlovačke županije.

Read More