radionica – digitalna vizualna umjetnost

termini: 14. i 15.12.2020., 17-21h
lokacija: ONLINE @ talk.formatc.hr
prijave: bit.ly/2020-fubar-cthr-ck
info: hello@formatc.hr


Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje u dvjema besplatnim glitch art radionicama s ciljem traženja, dokumentiranja i kataliziranja začudnih i estetičnih grešaka u digitalnim slikama.

Polaznici/e eksperimentiranjem s digitalnim slikama stječu primijenjene vještine rada sa slobodnim softverom kao i iskustvo suvremenog likovnog oblikovanja temeljenog na poznavanju pojmova formata, spremnika, kodeka, programa i licenci kao gradbenih elemenata suvremenog digitalnog ekosustava.

Za sudjelovanje je potrebno osobno računalo s mrežnom vezom, no nije potrebno predznanje o digitalnim sustavima, snažan hardver, niti neki specifičan operativni sustav a sav softver koji koristimo besplatan je i/ili slobodan. U radionici je moguće sudjelovati isključivo online. Za lakše aktivno sudjelovanje preporučeno je pripremiti mikrofon i/ili web kameru.

Radionice su besplatne i slobodnog pristupa no potrebno je najaviti svoje sudjelovanje. Rezultati će, prema dogovoru s polaznicima_cama biti predstavljeni programskom knjižicom i u okviru #fubar_expo izložbe.

Kontakt za upite: hello@formatc.hr 


RADIONICA 1: Osnove Gl1t̷c̛ḩ ̸ umjetnosti

Radionica uvoda u Glitch Art pojašnjava termin “databending” te pruža uvid u šire razumijevanje strukture digitalnih datoteka i sustava. Sudionici/e će pri stvaralaštvu koristiti besplatan i slobodan softver za jednostavne zvučne i tekstualne intervencije u digitalnim vizualnim datotekama u svrhu stvaranja glitch umjetnosti.


RADIONICA 2: Slika kao zvuk i tekst

Napredna radionica glitch slike – bazira se na jednostavnim multimedijskim koverzijama – sonifikaciji i generativnoj umjetnosti. Sudionici_e, uz vodstvo i priručnike, u radu koriste slobodne softvere sa grafičkim sučeljem i primjenjuju jednostavne autorske skripte, kako bi stvorili stabilne reinterpretacije u estetici glitch umjetnosti.


Voditelji radionica:

Dina Karadžić – Živi i radi u Zagrebu te online. Diplomirala (MFA) na ALU Zagreb 2012. Od 2011. članica HDLU-a; počev s 2018. članica HZSU-a; od 2014. suosnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Format C (organizacije s fokusom na digitalnoj umjetnosti, multimedijskom eksperimentu i suradničkom stvaralaštvu). Aktivno (su)djeluje u području novomedijske edukacije; inicira događanja i izlaže u području vizualne | digitalne | internetske umjetnosti. https://formatc.hr/j3d1n4/

Vedran Gligo – ‬Samouki ‬DIY ‬haker ‬/ ‬umjetnik ‬/ ‬organizator ‬/ ‬projektni ‬voditelj. ‬U ‬svojoj ‬svakodnevnoj ‬praksi ‬snažno ‬primjenjuje ‬principe slobodnog softvera ‬i ‬osnažuje ‬lokalnu ‬zajednicu ‬održavajući ‬besplatne ‬i ‬otvorene ‬digitalne ‬radionice ‬u ‬zagrebačkom ‬AKC, ‬putem‬ hacklab01.org ‬projekta. Djeluje ‬u ‬području ‬slobodne ‬kulture, ‬promocije ‬GNU ‬/ ‬Linux ‬sustava, glitch ‬stvaralaštva, ‬suradničke ‬online ‬umjetnosti ‬velikog ‬razmjera, ‬nezavisne ‬kulturne ‬produkcije, (‬h)‬aktivizma (‬…)‬. https://v3d.space/


/’fu:bar/ glitch art arhiva provodi se kroz platformu Clubture, a nastaje u partnerstvu umjetničke organizacije Format C s udrugama KA-MATRIX, AKC i HDLUM/Platforma za društveni centar Čakovec.

Program financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklada “Kultura nova”, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

 

 

Read More