pivilion [2024] radionice

Vrijeme održavanja: subotama (modul 1) 13.04., 27.04., 11.05.2024.;
(modul 2) 08.06. i 22.06.2024.
Lokacija: MaMa Zagreb, Preradovićeva 18, Zagreb / HR

Otvaramo poziv na sudjelovanje u nizu besplatnih produkcijskih radionica za istraživanje kulturne i umjetničke kreacije na mjestu susreta digitalne autonomije i hipermedijske umjetnosti, etičkog haktivizma i sistemskog upravljanja. Sudionici_e u tijeku sesije izgrađuju vlastite mrežne galerije na niskobudžetnom hardveru, uče o tehnologiji, konzervaciji i distribuciji digitalne umjetnosti u hipermedijskoj strukturi, uz praktičan uvod u GNU/Linux serverske sustave, Git repozitorije, Tor i lokalne mreže te terminalsko sučelje.

Sudjelovanje je besplatno a prijave za sudjelovanje u radionici prihvaćaju se putem web forme:
https://cloud.formatc.hr/apps/forms/s/ioJJrEqCo28A94W2zcz6k9eL

Kontakt za upite:
hello@formatc.hr


Radionica je prilagođena za početnu razinu no modularna je i prikladna i za napredan rad po želji.
Može se sudjelovati na pojedinačnom terminu po izboru ili svim terminima.
Rezultati produkcije po želji sudionika_ca mogu se uključiti u distribuirani hipermedijski postav Pivilion projekta.

Hardver potreban za rad (Raspberry Pi s napajanjem i SD karticama i ostalu osnovnu infrastrukturu) osiguravaju organizatori, a svi_e polaznici_e trebaju ponijeti osobna prijenosna računala (s mogućnošću instalacije softvera) te vlastita digitalna djela (fotografije, digitalne slike, video, zvuk, tekst, mrežne kompozicije, i sl.).

Radionica je primarno namijenjena lokalnim nezavisnim autori_ca_ma, aktivisti_ca_ma i umjetnicima_cama koji svoje radove žele postaviti na Pivilion platformi u okviru programa #pivilion_dot_net.

RASPORED

13.04., 27.04., 11.05.

 1. Uvod u hipermedijsku umjetnost
 2. Priprema materijala
 3. Izrada skice i tekstova
 4. Produkcija hipermedijskih djela

08.06.

 1. Uvod u temu i Raspberry Pi hardver
 2. Uvod u Pivilion i priprema za instalaciju
 3. Osnove rada u GNU/Linux terminalskom sučelju
 4. Instalacija i konfiguracija Pivilion softvera

22.06.

 1. Testiranje Pivilion hardvera i softvera
 2. Priprema digitalnih radova za postav u mrežnu galeriju
 3. Prilagodbe HTML galerije
 4. Postavljanje privremene skupne izložbe

Pivilion je umjetnički haktivistički i suradnički kontinuirani projekt radikalne decentralizacije suvremene internetske umjetnosti. Materijalnu osnovu projekta čine mikroračunala koja instalacijom autorskog Pivilion softvera preuzimaju ulogu servera za necenzurirano i distribuirano posluživanje umjetničkog hipermedijskog i multimedijskog sadržaja. Teme oko kojih se razvoj projekta osniva su – preispitivanje raznih produkcijskih i distribucijskih etičkih modaliteta digitalnih umjetnina, licenciranja i vlasništva digitalnih arhiva, privatnosti i anonimnosti na internetu, verzioniranja i novih kanona digitalne umjetnosti stvorene za distribuciju.
https://pivilion.net/

Radionica je dio programa Inquiry Inc. umjetničke organizacije Format C, a ostvaruje se u razvojnoj suradnji s hacklab01.org i partnerstvu s MaMa Zagreb.
Projekt je u 2023. podržan partnerskim resursima te sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova.


Voditelji radionice: Format C (Dina Gligo, Vedran Gligo)

Format C” je neprofitna umjetnička organizacija sa sjedištem u Zagrebu i djelatnošću u području likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva.
Od osnutka 2014. godine – fokus organizacije je u području novomedijskog umjetničkog eksperimenta i neprofitnog suradničkog kulturnog stvaralaštva. Neki od programskih interesa i aktivnosti organizacije su: • databending, multimedijska i hipermedijska umjetnost • digitalna ekologija i umjetničke suradnje velikog razmjera • inicijacija, tehnička izvedba i medijacija kulturnih suradnji i izložbi • besplatna edukacija i promocija slobodnog znanja.
formatc.hr

Dina Gligo (1986.) diplomirala je pri ALU Zagreb 2012. Od 2011. članica je HDLU-a, počev s 2018. članica HZSU-a. Od 2014. suosnivačica je i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Format C. Volontira kao suradnica i savjetnica u mnogim nezavisnim umjetničkim inicijativama te neprofitnim projektima zajednice. Radi kao umjetnica, multimedijska instruktorica i kao digitalni artisan u području vizualne | digitalne | mrežne i eksperimentalne umjetnosti. Su-osnovala je i kontinuirano umjetnički vodi programe kao što su #inqinc produkcije, /'fu:bar/ festival glitch umjetnosti, Pivilion projekt, FLAG i Hackn3t rezidencije, itd.
formatc.hr/j3d1n4

Vedran Gligo (1984) samouki je DIY haker / umjetnik / organizator / projektni voditelj. U svojoj svakodnevnoj praksi snažno primjenjuje principe slobodnog softvera i osnažuje lokalnu zajednicu održavajući besplatne i otvorene digitalne radionice kroz projekt hacklab01.org kojeg je osnovao 2009. Djeluje u području slobodne kulture, promocije GNU / Linux sustava, glitch stvaralaštva, suradničke online umjetnosti velikog razmjera, nezavisne kulturne produkcije, (h)aktivizma (... ). Jedan je od kustosa i osnivača Fubara – godišnjeg glitch okupljanja.
v3d.space

Read More