../poprečni_presjeci/mrežne_skulpture/../

GALERIJA MKC / DOM MLADIH

20.7.-3.8.2023.
skupna izložba, s otvorenjem u četvrtak 20.07. u 20:30h
vodstvo umjetnika kroz izložbu u subotu 22.07. od 18 do 19h

AMFITEATAR / DOM MLADIH

20.7. od 19 do 20:30h
panel diskusija 🡥

"Poprečni presjeci mrežne skulpture" umjetničko je istraživanje o transverzalama digitalne umjetnosti, s ciljem poticanja autonomije u otvorenoj i održivoj mrežnoj infrastrukturi. Galerijski postav čini skupna multimedijska instalacija - rad u nastajanju na temu elastičnosti vremena u hipermedijskom okruženju (web) i proširenoj stvarnosti (XR), a koji se može sagledati pomoću osobnih pametnih uređaja te uređaja dostupnih na lokaciji kao i putem mrežnog repozitorija objavljenog uz otvaranje izložbe.

Umjetnici_e: Teuta Gatolin, Dina Gligo, Vedran Gligo, Robert Sorić

Više o postavu: formatc.hr/poprecni-presjeci


Izložbu otvara panel "Aspekti reprezentacije digitalne stvarnosti: objekti na mreži" koji u kontekstu održivosti digitalne umjetnosti nastoji proširiti poimanje virtualnih objekata u prostoru i vremenu mreže. Moderatorica i gosti panela predstavit će različite aspekte reprezentacije digitalnih objekata. Na koji način je ono što vidimo prošireno novim tehnologijama? Gdje je prostor za subverziju u poplavi proizvedenih slika i aplikacija?

Moderatorica: Irena Borić, kustosica i kritičarka

Gosti: Darko Fritz, umjetnik i kustos; Ana Peraica, teoretičarka umjetnosti, kustosica i predavačica; Vice Tomasović, umjetnik i kustos

Više o panelu: formatc.hr/panel-2023-mkc

Biografije umjetnika_ca:

Teuta Gatolin

Intermedijalna umjetnica s fokusom na narative o prirodi, subverzivne potencijale mitoloških lukavaca, bajanje/fabulaciju ekologije, te istraživanje tehnologije kao srodne vrste ljudskim i komplementarno-ljudskim entitetima koji nastanjuju Zemlju. Studirala je na odsjeku Novih medija pri ALU Zagreb, te na odsjeku Novinarstva pri FPZg.
https://teutagatolin.github.io/

Dina Gligo

Magistra kiparstva, multimedijska umjetnica, digitalni artisan i producentica nezavisne digitalne umjetnosti; od 2014. suosnivačica i umjetnička voditeljica umjetničke organizacije Format C. Inicira, producira, podučava i izlaže u području vizualne | digitalne | internetske umjetnosti.
https://formatc.hr/j3d1n4/ 

Vedran Gligo

Samouki DIY haker / umjetnik / organizator / edukator s fokusom na slobodnom softveru, slobodnoj kulturi te besplatnoj edukaciji u programu hacklab01.org projekta. Aktivan u promociji GNU/Linux sustava, glitch stvaralaštvu i online suradnjama, nezavisnoj kulturnoj produkciji, (h)aktivizmu, …
https://v3d.space/

Robert Sorić

Glazbeni producent i DJ iz Darde/Osijeka koji se upušta u brojne glazbene smjerove, neki od kojih su house, downtempo, ambient itd. koristeći aliase Vybes i Problem. Trenutno radi na kreiranju vlastitog hardvera za produkciju i živo izvođenje elektroničke glazbe.
https://problem-industries.github.io/ 

Biografije panelist_ic_a:

Irena Borić

Povjesničarka umjetnosti aktivna kao nezavisna kustosica, kritičarka i urednica na projektima u regiji i svijetu. Jedna je od INCA press urednika/ca i članica je hrvatske sekcije AICA-e. Živi i radi u Mariboru.
https://hsaica.hr/clanovi/irena-boric/

Darko Fritz

Likovni umjetnik i samostalni kustos aktivan kao samostalan izlagač, član umjetničkih grupa i nekolicine strukovnih organizacija te voditelj udruge siva) (zona, gdje kurira više od 50 izložbi. Autor je knjige "Digitalna umjetnost u Hrvatskoj (1968. - 1984.)" u izdanju Tehničkog Muzeja, Zagreb, 2021.
https://darkofritz.net/ 

Ana Peraica

Autorica niza knjiga iz teorije digitalne slike (The Age of total images, 2019; Culture of the Selfie, 2017). Njena poglavlja su u zbornicima u izdanju MIT Pressa, Routledgea, Palgrave Macmillana, Springera, Blackwella, Bloomsburya, te Sagea. Gostujući je profesor Danube University.
https://anaperaica.info/ 

Vice Tomasović

Osnivač i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Voditelj je botaničke zbirke i Muzeja masline u Klisu. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač.
https://www.vicetomasovic.com/ 

Produkcija:

Format C

Neprofitna umjetnička organizacija s fokusom na novomedijski umjetnički eksperiment i neprofitno suradničko stvaralaštvo. Produkcije organizacije često uključuju: • materijalna istraživanja digitalne infrastrukture • distribuirane i/ili asinkrone kulturne produkcije • besplatne edukacije i promicanje slobodnog znanja.
https://formatc.hr/

Suorganizacija:

MKC

Multimedijalni kulturni centar ustanova je za organizaciju i promicanje kulturnih programa u područjima likovne, filmske i scenske umjetnosti. Utemeljena je 1998. godine kao gradska ustanova u kulturi koja njeguje istraživački i interdisciplinarni pristup radu.
https://mkcsplit.hr/

Video i oblikovanje: Teuta Gatolin
Koncept, produkcija i multimedija: Dina Gligo
Koncept, tehnika i hipermedija: Vedran Gligo
Zvuk: Robert Sorić

Kustoski tekst i panel: Irena Borić
Gosti i gošća panela: Darko Fritz, Ana Peraica, Vice Tomasović
Lektura kustoskog teksta: Renata Šparada

Dizajn i tisak: Rafaela Dražić
Foto dokumentacija: Žaklina Antonijević
Tehnička podrška: Ivor Koren, Zoran Zaklan

Suorganizacija i prostorna podrška: MKC Split / Dom mladih
Produkcija: Umjetnička organizacija "Format C", 2022.-2023.
Podrška: Grad Split, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura Nova


Dom mladih, Ulica slobode 28, Split (HR)
radno vrijeme galerije: pon-sub 17-21h
ulaz slobodan

Read More