Glitch /Databend [report]

Glitch /Databend je niz triju javnih događanja popraćenih besplatnim radionicama te izložbom, o tehnikama i primjenama databendinga*, na polju susreta vizualne i računalne kulture.

Čitajući i pišući digitalnu umjetnost, prezentirali smo postupke izmjene, reinterpretacije te unošenja konstruktivnih grešaka u digitalne datoteke, čime smo kreirali djela s novim estetskim svojstvima i produbili razumijevanje suvremenih digitalnih medija .

Predavanjima smo predstavili brojne tehnike i kombinirane metode kojima možete databendati, a na popratnim radionicama mogli ste se iskušati i sami u eksperimentiranju s kôdom i kreiranju tech-based „kulture sa greškom“.

Događanja su se odvila u tri cjeline: [I_slikovne datoteke] u organizaciji Udruge mladih Orlando u Dubrovniku u rujnu, [II_video] u Zagrebu u prostoru Hacklab01 sredinom listopada, te [III_expo] u Osijeku u prostorima umjetničke organizacije Format C, tijekom mjeseca studenog. Postupci korišteni u programu radionica dokumentirani su putem programske knjižice [IV _book].

*Databending:  skupni naziv za veliki broj tehnika koje koriste postupak izmjene, reinterpretacije te unošenja grešaka u kôd digitalne datoteke, a u svrhu kreiranja datoteke s novim estetskim svojstvima.


Glitch /Databend [I_slikovne datoteke] : predavanje i radionica : 13.09.2015. 15:00h @ Udruga mladih Orlando, Branitelja Dubrovnika 41 (Dubrovnik / https://goo.gl/maps/jg7Tz )

Putem javnog predavanja o databendingu zainteresiranoj javnosti približile su se nove perspektive čitanja i pisanja suvremene interdisciplinarne kulture. Pojasnili su se i ilustrirali primjeri različitih tehnika koje se koriste pri databendanju („nepravilno editiranje“, „reinterpretacija“, „namjerne greške“), te softveri koji se pri tome koriste.

Na popratnoj radionici, s tematikom reinterpretacije slikovnih datoteka, sudionici su, uz uvid u tehnike predstavljene na prethodnom predavanju, imali priliku uz vodstvo učiti eksperimentiranjem, te praktično upotrijebiti, iskušati i razumjeti međusobni odnos digitalnog kôda (npr. HEX formata) i digitalne slike.

0. Uvod
1. Wordpad
2. Hexeditor
3. Audacity – stvaranje grešaka interpretacijom slika kao zvuka (sonifikacija)
4. Processing – pixelsorting i druge glitch skripte
5. Blender / 3d OBJ glitch
6. Q & A – Pitanja i odgovori

Trajanje radionice: 1 dan.

Softver potreban za radionicu: Audacity, IrfanView, Blender, Bless (ili bilo koji drugi hexeditor), Processing, Wordpad.
Podržani OSovi: GNU / Linux, Windows, OSX (preferiramo Linux).

Polaznicima je bio potreban vlastiti laptop, vlastiti izvorni materijal (sauce), puno strpljenja i visoka tolerancija na frustracije. 🙂


Glitch /Databend [II_video]: predavanje i radionica : 11.10.2015. 15:00h @ hacklab01, Pierottijeva 11 (Zagreb / https://goo.gl/maps/bgo1J )

Putem javnog predavanja o databendingu zainteresiranoj javnosti približene su nove perspektive čitanja i pisanja suvremene video estetike koja se oslanja na manipulaciju zapisima unutar same arhitekture video formata. Obrađeni su i ilustrirani primjeri različitih tehnika koje se koriste pri databendanju („nepravilno editiranje“, „reinterpretacija“, „namjerne greške“), te alati koji se pri tome koriste.

Na popratnoj radionici, s tematikom reinterpretacije pokretne slike, obrađivane su tehnike namjernog izazivanja grešaka u digitalnim video formatima. Učili smo o kodecima, transkodiranju videa, interpretaciji RAW videa kao zvučnog zapisa (i manipulaciji istog audio efektima), svojstvima i manipulaciji kadrovima (slikama) od kojih se sastoji digitalni video zapis, uređivanju hex kôda u svrhe korupcije videa, te uporabi skripti za postizanje glitch svojstava i efekata u digitalnom narativu.

Raspored radionice:

 1. Uvod – datamoshing – formati i terminologija
  1. RAW video – Audacity / Goldwave – VirtualDub – FFmpeg
  2. Datamoshing – Avidemux, moshy
  3. Hex editing videa – Bless
  4. Skripte (moshy, AviGlitch, byebyte)
  5. Q & A – Pitanja i odgovori

Trajanje radionice: 1 dan.

Alati potrebni za radionicu bili su: Audacity / Goldwave, VirtualDub, FFmpeg, Avidemux, node.js / npm, Bless (ili bilo koji drugi hexeditor)

Podržani OSovi: GNU / Linux, Windows, OSX (preferiramo Linux).

Za radionicu je bilo potrebno imati vlastiti laptop i što više vlastitih digitalnih video isječaka (sauce).


Glitch /Databend [III_expo] : izložba i radionice : 8.-11.11.2015. @ Inquiry Inc. (Format C), Adama Reisnera 137 (Os / https://goo.gl/maps/lSX0t)

G /D [III_expo] je prezentacijska izložba Glitch /Databend suradničkog projekta, s tematikom databendinga i stvaranja g̶r̶e̶š̶k̶e̶ greškom, u području suvremene vizualne digitalne kulture.

Premijernom izložbom postavljenom u prostoru umjetničke organizacije Format C opisalo se praktično istraživanje o kreiranju vidljive tehnološke buke u nevidljivim narativnim/komunikacijskim kanalima digitalne kulture, nastalo kao rezultat suradnje triju partnerskih organizacija na dva prethodujuća programa održana o temi databendinga digitalnih statičnih i pokretnih slika.

Predstavili su se primjeri digitalnih objekata s potpuno novim svojstvima (i primjenama), naizgled slučajni rezultati radionica, te fragmenti iz područja teorije novih medija i pratećih tehničkih znanja, koji su potaknuli i/ili omogućili ovaj tip umjetnosti – na pola puta između tehnološke kreacije i prizvane slučajnosti.

Četverodnevnu izložbu pratio je praktični program tijekom kojega su voditelji programa bili na raspolaganju za diskusiju o raznovrsnim tehnikama interveniranja u samu strukturu digitalnog formata.
Sudjelovanje je bilo besplatno (bili su potrebni samo računalo i strpljenje), a dotaknuli smo teme uređivanja kôda digitalnih slika, sonifikacije kao načina za stvaranje vizualnih efekata, datamoshinga video formata te uporabu autorskih skripti, u svrhe (re)kreiranja umjetnosti greškom.

8.11.2015. u 19h – otvorenje

9.- 11.11.2015., 16-20h – otvorena vrata


G /D [IV_book]: small PDF (520 KB) & uncompressed PDF (49,9 MB)

////////

glitch-databend.tumblr.com

////////////////////////////////////////////////////////////////

Suradnički projekt Glitch /Databend proveden je kroz CLUBTURE mrežu, u sklopu programa “Clubture – Hr: Programska razmjena i suradnja”.

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Nositelji suradničkog projekta: Umjetnička organizacija Format C
Partneri : Udruga za integraciju različitosti „Metakoncept, Udruga mladih Orlando
Suorganizatori: Savez udruga Klubtura

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Glitch /Databend is a collab project done as a part of  “CTHR” program by CLUBTURE network.

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Project coordinators: Art org Format C
w/
Partners : Udruga za integraciju različitosti „Metakoncept, Udruga mladih Orlando
Co-organizers: Clubture Network


˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙

Umjetnička organizacija Format C je neprofitna pravna osoba sa sjedištem u RH (EU), čija djelatnost je na području likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva.

Nastali smo s misijom da istražimo i podržimo suvremeni kulturni kapital, recentnu umjetnost i sve njene nematerijalne ivice. Fokus Formata C je na suvremenom umjetničkom istraživanju i stvaralaštvu, rubnim i vizionarskim praksama.
Konstruktivni interdisciplinarni kulturni dijalog naša je temeljna vrednota.

Želimo stvarati, inspirirati, idealizirati, komunicirati, prezentirati i konzumirati umjetnost.

www.formatc.hr

/////

 

Hacklab01 je zajednički projekt udruga Attack i Metakoncept. Metakoncept u prostoru AKC Medika od rujna 2009. godine oprema i vodi Hacklab01 koji služi kao slobodan prostor kojem je primarna namjena računalna edukacija i promocija otvorenog (eng. “open source”) softvera.
U Hacklabu01 od rujna 2009. odvija se edukativni program koji se u početku financira iz privatnih sredstava članova i donacija sudionika, a kasnije kroz suradničke projekte Metakoncepta i AKC-a, kojima je nositelj AKC.
Hacklab01 služi kao predavaonica, radionica, cyber-caffe, igraonica, čitaonica i mjesto za slobodnu razmjenu ideja i njihovu realizaciju. Usluge Medikinog hacklaba ne naplaćuju se i sve poslove vrše volonteri.

www.hacklab01.org

/////

Udruga mladih Orlando je neprofitabilna i nevladina organizacija osnovana 1999. godine u Dubrovniku. Od svog osnutka do danas Udruga mladih Orlando je usredotočena na projekte koji se suočavaju sa svim vrstama diskriminacije te stvara otvoreni i multikulturalni okoliš. Udruga osobito usmjerava svoje djelatnosti na probleme mladih za koje lokalna zajednica ne nalazi konkretna rješenja, često iz razloga što ih jedva i primjećuje. Udruga mladih Orlando  pokušava probuditi svijest o važnosti uočavanja i prijekoj potrebi samoinicijativnog djelovanja. Udruga mladih Orlando je rijetko mjesto u Dubrovniku u kojemu mladi mogu svoje slobodno vrijeme ispuniti kreativno i uključiti se u programe koji traju tokom cijele godine.

Udruga djeluje preventivno, nudeći alternativne kulturno-umjetničke sadržaje, potrebne informacije i edukaciju o raznim aspektima društvenog života, toleranciju, ekološku svijest, kreativnost i samopouzdanje, ali i najvažnije – rezultate.

https://www.facebook.com/Udruga.mladih.Orlando

/////

Savez udruga Klubtura / Clubture Network je neprofitna, inkluzivna, participativna mreža organizacija, koja radi na osnaživanju nezavisne kulturne scene. Glavne aktivnosti mreže usmjerene su programskom povezivanju, podizanju javne vidljivosti, poticanju organizacijskog razvoja scene te jačanju njezina utjecaja na promjenu institucionalnog okvira u kojem djeluje.

http://www.clubture.org

/////

Savez udruga Klubtura financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike HrvatskeGrad Zagreb – Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sportZaklada ‘Kultura nova’.

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Clubture Network is supported by Ministry of culture of Republic of CroatiaCity of  Zagreb – City office for culture, education and sport‘Kultura nova’ Foundation.

Read More