Aspekti reprezentacije digitalne stvarnosti: objekti na mreži

AMFITEATAR / DOM MLADIH
Ulica slobode 28, Split
20.07.2023. od 19:00 do 20:30h

Panel je dio izložbe u Galeriji MKC 🡥
Ulaz slobodan


Panel prati samostalnu izložbu “../poprečni_presjeci/mrežne_skulpture/../” umjetničke organizacije Format C u okviru koje će biti predstavljeni rezultati recentnih istraživanja u domeni mrežne i virtualne umjetnosti. Obzirom da se u produkciji izložbe povezuju tehnologije – održiva mrežna okruženja i tehnologije proširene stvarnosti, panel nastoji proširiti poimanje virtualnih objekata u prostoru i vremenu mreže.

S gostima panela razgovarat ćemo o različitim aspektima reprezentacije digitalnih objekata. Na koji način je ono što vidimo prošireno novim tehnologijama? Gdje je prostor za subverziju u poplavi proizvedenih slika i aplikacija?

Moderatorica: Irena Borić, kustosica i kritičarka

Gosti:
Darko Fritz, umjetnik i kustos
dr. sc. Ana Peraica, teoretičarka umjetnosti, kustosica i predavačica
Vice Tomasović, umjetnik i kustos


Irena Borić povjesničarka je umjetnosti aktivna kao nezavisna kustosica, kritičarka i urednica na projektima u regiji i svijetu. Jedna je od INCA press urednika/ca i članica je hrvatske sekcije AICA-e. Živi i radi u Mariboru.
https://hsaica.hr/clanovi/irena-boric/

Darko Fritz likovni je umjetnik i samostalni kustos. Djelovao je u umjetničkim grupama Studio Imitacija Života (sa Željkom Serdarevićem, 1987 – 1991.) i Katedrala (1988.). Umjetnički rad je predstavio na 20 samostalnih i više od stotinu grupnih izložbi. 2006. pokreće udrugu siva) (zona, gdje kurira više od 50 izložbi. Kustos je izložbe “bit international, [nove] tendencije, kompjuteri i vizualna istraživanja, 1961 – 1973”, Graz, 2007. i ZKM, Karlsruhe, 2008/09. Autor je knjige “Digitalna umjetnost u Hrvatskoj (1968. – 1984.)”, Tehnički Muzej, Zagreb, 2021.
Član je strukovnih organizacija HDLU, ULUPUH, HZSU i AICA.

https://darkofritz.net/

Ana Peraica je autorica The Age of Total Images (Institute of Network Cultures, Amsterdam, 2019.), Fotografija kao dokaz (Multimedijalni institut, Zagreb, 2018.), Culture of the Selfie (Institute of Network Cultures, Amsterdam, 2017.). Njena poglavlja su u zbornicima u izdanju MIT Pressa, Routledgea, Palgrave Macmillana, Springera, Blackwella, Bloomsburya, te Sagea, dok članke objavljuju Leonardo, Philosophy of Photography, Photographies, Art Documentation, … Gostujuća je profesorica na Sveučilištu Dunav, a predavala je na CEU i RIT-u.
https://anaperaica.info/

Vice Tomasović rođen je 1986. godine u Splitu. Nakon završene opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer Likovna kultura, gdje diplomira 2009. godine. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Voditelj je botaničke zbirke i Muzeja masline u Klisu. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač.
https://www.vicetomasovic.com/


Suorganizacija i prostorna podrška: MKC Split / Dom mladih
Produkcija: Umjetnička organizacija “Format C”, 2022.-2023.
Podrška: Grad Split, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Zaklada Kultura Nova

Read More