Pivilion [2022] OC

U bliskoj suradnji programa Inquiry Inc. i projekta hacklab01 – pozivamo na sudjelovanje u mrežnoj umjetničkoj produkciji namijenjenoj umjetnicima/cama, umjetničkim kolektivima i nezavisnim kustosi/ca/ma koji/e svoje web umjetničke projekte i/ili umjetničke arhive digitalnih umjetnina žele postaviti i predstaviti u decentraliziranom postavu kontinuirane skupne izložbe izgrađene posredstvom Pivilion projekta.

pivilion.net je operativni sustav  za decentralizaciju digitalne umjetnosti baziran na niskobudžetnom hardveru i slobodnom softveru otvorenog koda te distribuirana internetska mreža nezavisnih umjetničkih hipermedijskih arhiva. Teme oko kojih se projekt osniva su – preispitivanje raznih modusa i ethosa digitalnih (sintetskih i digitaliziranih) umjetnina; njihove distribucije, licenciranja i vlasništva te materijalnosti digitalne umjetnosti, prekarnosti i produkcije, digitalnih (infra)struktura, mrežne promocije i anonimnosti, …

Cilj Pivilion projekta jest podržati primarno lokalnu produkciju i predstavljanje niza mrežnih djela koja će kritički i praktično nastaviti graditi transnacionalno distribuiran darknet autonomnih arhiva i umjetničkih repozitorija digital(izira)ne umjetnosti.

Odazivi za sudjelovanje u projektu bit će zaprimani kontinuirano, do kraja godine i/ili do isteka projektnih sredstava. U okviru projekta a po evaluaciji i prihvatu aplikacije - organizatori osiguravaju (A) honorare autori/ca/ma koji/e sami/e kreiraju nova mrežna djela u obliku web stranice, uz osnovnu tehničku i savjetodavnu podršku organizatora *ili* (B) besplatnu produkciju i distribuciju autorske galerije s predpostojećim djelima aplikanta/ice, a na mrežnoj opremi organizatora.

U svrhu uspješne aplikacije potrebno je na e-mail hello@formatc.hr dostaviti osnovne informacije o autoru/ici (biografiju s relevantnim referencama) i kratak opis (narativ i dokumentaciju ili skicu) projekta predloženog za postavljanje na Pivilion sustav.

***

#pivilion_dot_net produkcija je organizacije Format C i projekta hacklab01, u 2021. podržana financijskim sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Grada Rijeke te Zaklade “Kultura Nova”.

Pozivamo sve zainteresirane nezavisne umjetničke prostore i neprofitne organizacije aktivne u području suvremene kulture na sudjelovanje u distribucijskoj mreži podrške autori_ca_ma koji_e svoja djela, projekte i arhive postavljaju u skupnom postavu online izložbe #pivilion_dot_net, izgrađene posredstvom umjetničkog darknet projekta Pivilion.

Pivilion je operativni sustav  za decentralizaciju digitalne umjetnosti baziran na niskobudžetnom hardveru i slobodnom softveru otvorenog koda te distribuirana internetska mreža nezavisnih umjetničkih hipermedijskih arhiva. Teme oko kojih se projekt osniva su – preispitivanje raznih modusa i ethosa digitalnih (sintetskih i digitaliziranih) umjetnina; njihove distribucije, licenciranja i vlasništva te materijalnosti digitalne umjetnosti, prekarnosti i produkcije, digitalnih (infra)struktura, mrežne promocije i anonimnosti, … Izložba se ostvaruje kao niz decentraliziranih darknet galerija i/ili distribuirana mreža lokalnih WiFi servera za prikazivanje umjetničkih djela.

Cilj ovog Pivilion poziva jest kontinuirano podržavati produkciju i predstavljanje niza mrežnih djela koja će kritički i praktično nastaviti graditi hrvatski i transnacionalno distribuiran darknet autonomnih arhiva i umjetničkih repozitorija digital(izira)ne umjetnosti. Partnerske organizacije sudjelovanjem u ovome pozivu i ugošćujući #pivilion_dot_net nezavisni server u svojemu prostoru i svojoj zajednici - (p)ostaju relevantnim fizičkim mjestom mrežne reprezentacije suvremene hrvatske umjetnosti.

Odazivi za sudjelovanje u projektu bit će zaprimani kontinuirano, do kraja godine. Organizacijama odabranima za sudjelovanje bit će pružena tehnička i produkcijska podrška te po potrebi i osnovna tehnička oprema, kako bi što efikasnije postavili lokalnu i/ili darknet izložbu.

U svrhu uspješne aplikacije potrebno je na e-mail hello@formatc.hr dostaviti osnovne informacije o aplikantu - organizaciji ili kolektivu (kratak opis područja djelovanja s relevantnim referencama).

***

#pivilion_dot_net produkcija je organizacije Format C i projekta hacklab01, u 2022. podržana financijskim sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Grada Rijeke, Zaklade Kultura nova te resursima niza projektnih partnera.

Read More