#pivilion_dot_net [2021-22]

#pivilion_dot_net

— mrežna izložba recentne digitalne umjetnosti, utemeljena na mrežnoj infrastrukturi Pivilion.net projekta – kontinuiranog umjetničkog hipermedijskog i participativnog projekta koji potiče i omogućuje autonomiju digitalne umjetnosti distribuirane nekomercijalnim i necenzuriranim kanalima internetske infrastrukture.

— a networked exhibition of supercontemporary art, based on the Pivilion.net network infrastructure. Pivilion is  a continuous artist hypermedia participatory project aiming to support digital art autonomy and non-commercial non-censored distribution via the internet infrastructure.


Ana Kuzmanić

(1980., Split) je vizualna umjetnica. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2009. magistrirala je na The University of Edinburgh, Edinburgh College of Art u Ujedinjenom Kraljevstvu. Aktivno djeluje na hrvatskoj i inozemnoj umjetničkoj sceni od 2006. godine. U svom radu aktivno problematizira ljudsku svakodnevicu, ispituje tenzije između individualnoga i društvenoga, politike i poetike te traži potencijal za promjenu. Njena praksa bazirana je na istraživanju (arhivska građa, literature itd.) te kolaborativnom radu. Dobitnica je nekoliko stipendija i nagrada među kojima je i Nagrada “Radoslav Putar” Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb (2018.). Radi kao docentica na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.
http://akuzmanic.com/ 

***

Andrea Resner

Andrea Resner je multimedijalna umjetnica koja djeluje u područjima eksperimentalnog filma i animacije, crteža, prostorne instalacije, street arta i poezije. U svom radu istražuje teme snova, traume i ženskog iskustva.
https://www.instagram.com/andrearesner/ 

***

Bojana Vojvodić

(Varaždin, 1985.) 2010. godine magistrira na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, povezujući slikarstvo i instalacije za tijelo pod temom transhumanizma, post-čovjeka i cyberpunka. Tijekom posljednjih deset godina proučava znanstvenu fantastiku, vlastito zdravlje, tehnološku evoluciju čovjeka, digitalnu sferu i teorije digital native/digital immigrant, te sam odnos čovjeka spram tehnologije, pop i hacker kulture i interneta. Teoriju digitalne sfere kontinuirano razvija kroz sudjelovanje na događanjima u RH te samoiniciranim tekstovima. U svojem multidisciplinarnom stvaralaštvu bavi se slikarstvom, instalacijom, fotosekvencama, odjećom. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, Rusiji i Mađarskoj.
https://www.instagram.com/_acherontia_styx_/ 

***

Ivana Tkalčić

Ivana Tkalčić (*1987, Sisak) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti (MA) u Zagrebu i magistrirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (mag.oec.). Akad. god. 2015/2014 boravi na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu.
Sudjelovala je na brojnim projektima umjetničkih rezidencija u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj. Polaznica WHW Akademije, generacija 2019/2020. Ima realizirane brojne samostalne i grupne izložbe.
Nagrade: HPB Grand Prix nagrada na 35. Salonu mladih, finalistica Erste fragmenata 12, dobitnica nagrade RCAA young european award, Rektorova nagrade za samostalni umjetnički rad.
Nedavno je izabrana kao finalistica za 20. nagradu Radoslav Putar - Young Visual Artists Awards, Institut za suvremenu umjetnosti.
https://ivanatkalcic.com/ 

***

Kata Mijatović

Vizualna umjetnica, rođena 1956. u Branjini. Od 1988. do 1991. članica je neformalne umjetničke grupe Močvara/Baranja. Od 1991. - 1993. studira slikarstvo na Accademia di belle arti Firenze, na ALU Zagreb diplomirala je slikarstvo 1997.
Od 2005. - 2010. članica je Umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije, od 2005. do 2019. voditeljica je Galerije AŽ Atelieri Žitnjak /Zagreb. Od 2007. članica je Umjetničke grupe PLEH. Godine 2013. sudjelovala je na 55. Venecijanskom bijenalu, kao predstavnica Hrvatske s projektom “Između neba i zemlje” /kustos Branko Franceschi/.
Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.
https://issuu.com/katamijatovic 

***

Luana Lojić

Rođena je 1991. u Puli. 2016. diplomira na odsjeku Novih medija ALU Zagreb. 1/6 umjetničkog kolektiva za intedisciplinarno djelovanje znanosti i umjetnosti Ljubavnice te umjetničke organizacije M28 i Studija Pangolin. Bavi se primijenjenom biofilijom i internet nomadstvom. Od poezija za kamenje do živih instalacija, videa, filma, voice overa i live arta koji tematiziraju odnos čovjeka sa sustavima, percepcijama i materijalnostima što ga okružuju, u svom radu nastoji shvatiti prirodne procese izvan i unutar pojma osjetila.
https://www.fb.com/luana.odlokve 

***

Mirna Udovčić

Mirna Udovčić rođena je u Zagrebu 1990. godine. Na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu  2015. godine diplomirala je s radom “Revitalizacije Kulturnog centra u Dubravi“, što joj donosi Nagradu mladoj autorici na 53. zagrebačkom salonu arhitekture 2018. godine. Fokus rada je alternativni klimatski kontekst arhitekture. Rad izlaže 2015. godine na Piranskim danima arhitekture. Tijekom i nakon školovanja radi u arhitektonskim uredima te sudjeluje u nagrađivanim arhitektonskim natječajima od kojih se ističe prvonagrađeni rad “Soft Buffers“ (s Irenom Bakić i Ivom Jelinčić) na međunarodnom natječaju Europan 15, 2019. godine. U arhitekturi teži eksperimentu i drugačijem kutu sagledavanja, stoga su novi mediji područje njenog interesa. Zadnje tri godine izlaže arhitektonske glitcheve na Fu:bar Glitch Art Festivalu. S radom “Breathe In, Breathe Out“ sudjeluje i na više online izložbi na temu pandemije. 2021. godine u galeriji CEKAO postavlja samostalnu izložbu naziva “Hatch Leaks“,  u čijem fokusu su greške u arhitektonskom programu AutoCAD.
Živi i radi u Zagrebu.

***

Sara Salamon

Sara Salamon, diplomirala 2015. na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, kao vizualna umjetnica, snimateljica, i montažerka. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij inspirirana kolektivnim divljinama i stvarnosti koja izmiče. Izvodi razne eksperimente s Hrvojem Spudićem, a članica je kolektiva B.A.K.A. produkcija, M28 i Platforma za eksperiment. Živi i radi u Zagrebu i Rijeci.
https://sarasalamon.net/ 

***

Teuta Gatolin

Teuta Gatolin (1993) intermedijalna je umjetnica iz Zagreba. Trenutno se bavi načinima na koje su konstruirani narativi o prirodi, subverzivnim potencijalom mitoloških lukavaca, bajanjem/fabulacijom ekologije, te istraživanjem tehnologije kao srodne vrste ljudskim i komplementarno-ljudskim entitetima koji nastanjuju Zemlju.
Njezini su radovi često orijentirani na proces, te voli surađivati s drugima. Uglavnom se koristi medijima prostorne instalacije, teksta, tekstila, objekata i slike, a povremeno izvedbe.
Izlagala je na tri samostalne, te mnogo grupnih izložbi. Studirala je na odsjeku Novih medija pri ALU Zagreb, te na odsjeku Novinarstva pri Fakultetu političkih znanosti.
Često pronalazi izgubljene predmete na ulici. Često više voli mračne izložbene prostore od onih jarko osvjietljenih. Da nije umjetnica, bila bi arhivistica.
https://teutagatolin.wordpress.com/

Galerija Prozori 

Obuhvaća prozorski niz Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića (30 m dugački niz; prozori dimenzija cca 115x120 cm), a ovisno o radu širi se u unutrašnji prostor knjižnice ili vanjski javni prostor. Uz stručnu, publika Galerije stanovnici su kvarta, korisnici knjižnice i svakodnevni prolaznici. Na taj se način umjetnost posreduje širokoj publici kao neelitna i vaninstitucionalna djelatnost, a umjetnički se rad aktivira na često nepredvidljive načine.
Galerija je osnovana 1978. godine na inicijativu Branke Hlevnjak, prve voditeljice Galerije. Od godine 1981. vodila ju je Malina Zuccon Martić, a od 1995. Irena Bekić. Od svojih početaka, Galerija se usmjerila na izlaganje ilustracije i drugih grafičkih vrsta, a od 2005. godine, izlagačka se koncepcija preusmjerava na site specific, konceptualne i participativne  umjetničke prakse budući da je smještaj galerije u knjižnici prepoznat kao dinamična i intrigantna situacija koja uspostavlja mrežu različitih odnosa te ih aktivira kroz umjetničke radove.
http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-s-s-kranjcevica/galerija-prozori/o-galeriji/678 

***

Hacklab01

Projekt koji pruža diskurzivan i suradnički prostor za susret (mladih) tehničkih "uradi sam" znalaca te društveno angažiranih aktivista/ica i medijskih umjetnika/ca i performera/ica. Projekt u kontinuitetu vode sami članovi tih zajednica aktivni u području etičko-hakerske kulture, informacijskih i razvojnih tehnologija te digitalne eksperimentalne kritičke umjetnosti. Projekt je baziran na recikliranoj i DIY tehnologiji, te radnom i rezidencijskom prostoru s cjelogodišnjim kontinuiranim programom realiziranim u formi zajednici besplatnih aktivnosti - edukativnih radionica računalne kulture, multidisciplinarnih rezidencija (s predavanjima / radionicama / performansima), kontinuiranog (hiper)medijskog laboratorija te otvorenih tjednih termina za besplatne popravke računalnog softvera i hardvera.
https://hacklab01.org

***

Format C 

Neprofitna umjetnička organizacija osnovana 2014., sa sjedištem u Zagrebu i djelatnošću u području likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva. Fokusirana na novomedijsko umjetničko istraživanje i eksperimentalno suradničko stvaralaštvo, neke od tema u kojima je organizacija transnacionalno angažirana su: • databending, multimedijska i hipermedijska umjetnost • digitalna ekologija i umjetničke suradnje velikog razmjera • inicijacija, tehnička izvedba i medijacija kulturnih produkcija i događanja besplatnog pristupa • besplatna edukacija i distribucija slobodnog znanja.
Produkcijske i distribucijske projektne aktivnosti programa Formata C su neprofitne, multimedijalne te transdisciplinarne suradničke prirode i počivaju na najrecentnijim umjetničkim (ko)produkcijskim strategijama, ostvarenima dijeljenjem materijalnih i nematerijalnih resursa.
https://formatc.hr

Artists: Ana Kuzmanić, Andrea Resner, Bojana Vojvodić, Ivana Tkalčić, Luana Lojić, Mirna Udovčić, Sara Salamon, Teuta Gatolin
Podcast - concept and production: Martina Kontošić

Autorica: Kata Mijatović
Podcast - koncept i produkcija: Martina Kontošić

//organizers

FORMAT C
a non-profit artist organization based in Croatia (EU), active in the area of visual and multimedia art.
The organization is focused in experimental new media, art infrastructures and non-profit collaborative cultural creation. Some of the activities Format C initiates or is involved in include • databending, multimedia and hypermedia art • digital ecology and large-scale artist collaborations • conceptualization, tech and mediation of cultural collaborations and events • free/libre ethics and open knowledge distribution.
The programmatic activities of Format C are of a non-profit, multimedia and transdisciplinary collaborative nature, based on contemporary (co)production art*tech strategies, realized via distributing knowledge and both – tangible and intangible resources.
formatc.hr

// production engineer

VEDRAN GLIGO
A self–taught DIY hacker / artist / cultural event organizer living and working in Zagreb, Croatia. Strongly applying open source principles in everyday life and practice and working to empower the local community by holding free and open digital workshops in Zagreb’s Autonomous Cultural Center through the hacklab01 project which he co-founded in 2009. Practicing in the fields of open source, promoting the adoption of GNU / Linux, glitch art, large scale online collaborative art, independent culture production, (h)ac(k)tivism (...).
v3d.space

// artistic director

DINA KARADŽIĆ
Works in Zagreb (CRO) and online. Master in Art (MFA, Sculpture) from the Academy of Fine Arts in Zagreb in 2012. A member of the Croatian Association of Artists since 2011, of Croatian Association of Professional Artists since 2018, and the Art Director of Format C art org (an artist organization focused on digital art, experimental multimedia research and collaborative creation) since 2014. (Co)works as an independent lecturer; active as an organizer and an artist in the areas of visual | digital | net art; works in stop-motion animation and character design; employed 2017-19 by the ACC Attack NGO as a project assistant, and was a Web-Based Media Fellow at Akademie Schloss Solitude in 2018-19. A member of CTHR workgroup and a Board Member at the Operation City Association Alliance since 2019.
formatc.hr/j3d1n4

// assistant curator

HANA KATANIĆ
Recently finished her art history studies at the Faculty of humanities and social sciences in Zagreb. She has participated in the organization of III. Biennale of Croatian youth photography and its winners' exhibition and was the lead organizer of IV.th edition of the same biennale. She initiated a cultural event Expand the sights in her hometown, Slavonski Brod, as well as curated an art exhibition Demiurge in the Hall V of the Technical museum Nikola Tesla in Zagreb. She is currently a writer for the Kulturflux magazine and works at the Art Pavilion and the Museum of Contemporary Art in Zagreb.
instagram.com/hana.katanic


Projekt razvoja otvorene online platforme “Inquiry Inc.” podržan je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, posredstvom Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, 2021.

#pivilion_dot_net produkcija je organizacije Format C i projekta hacklab01, u 2021. podržana financijskim sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Zaklade Kultura nova te resursima niza projektnih partnera.


Read More