#pivilion_dot_net @ Galerija Prozori

28.4.-19.5.2021.
Galerija Prozori, Zapoljska 1, Zagreb

otvorenje: srijeda 28.4.2021., 18-20h
vodstvo: subota 8.5.2021., 12-14h
radionica (novi termin): pon-uto 17.-18.5.2021.

#pivilion_dot_net je skupna mrežna izložba recentne digitalne umjetnosti, utemeljena na infrastrukturi "Pivilion" projekta - kontinuiranog umjetničkog hipermedijskog i participativnog projekta koji potiče i omogućuje autonomiju digitalne umjetnosti distribuirane nekomercijalnim i necenzuriranim kanalima internetske infrastrukture.

Postav izložbe #pivilion_dot_net u Galeriji Prozori uspostavljen je prostornom instalacijom serverskih skulptura koja odašilje vlastitu lokalnu WiFi mrežu a putem koje posjetitelji_ce na licu mjesta pomoću vlastitih pametnih mobilnih uređaja mogu pristupiti i pregledati digitalna umjetnička djela u izložbi. Djela predstavljena postavom obuhvaćaju i dekonstruiraju ili restrukturiraju mnoge aspekte umjetničkog rada omogućenog recentnim i sveprisutnim digitalnim sustavima - arhivske hipermedijske zapise, materijalne multimedijske naracije i algoritamske interpretacije, strukturne studije digitalnih postupaka te multimedijske dokumentarističke eksperimente ostvarene u suradnji sa strojnom maštom. Umjetnice čija djela grade ovu iteraciju izložbe #pivilion_dot_net aktivne su u području novomedijskog istraživanja i materijalnog eksperimenta u digitalnoj umjetnosti.

Izlažu: Ana Kuzmanić * Andrea Resner * Bojana Vojvodić * Ivana Tkalčić * Kata Mijatović * Luana Lojić * Mirna Udovčić * Sara Salamon * Teuta Gatolin

U okviru termina izložbe organizirani su kustosko vodstvo, umjetnička radionica i poziv na sudjelovanje u projektu.

Otvoren je poziv na sudjelovanje u besplatnoj radionici u vanjskom prostoru Galerije Prozori (i/ili online, sukladno epidemiološkoj situaciji), a putem koje polaznici_e imaju priliku istražiti kulturnu i umjetničku kreaciju na mjestu susreta digitalne i hipermedijske umjetnosti, etičkog haktivizma i sistemskog upravljanja. Sudionici_e radionice izgrađuju vlastite hipermedijske galerije, uče o tehnologiji koje Pivilion umjetnici_e koriste u svojem radu - konzervaciji, prezentaciji i distribuciji digitalne umjetnosti u hipermedijskoj strukturi, uz praktičan uvod u GNU/Linux serverske sustave, Git repozitorije, Tor mrežu i terminalsko sučelje.

Svu tehničku opremu (osim osobnih prijenosnika koji su neophodni za rad) osiguravaju organizatori, a rezultati radionice uključuju se u postav izložbe prema želji polaznika_ca.

Više o Pivilion radionici (en): pivilion.net/w
Kontakt za prijavu sudjelovanja na radionici: hello@formatc.hr do 14.05.2021.

U tijeku izložbe organizirano je kustosko vodstvo koje će opisati infrastrukturne i oblikovne momente te autorske prakse i pokrete (hipermedija, haktivizam) aktivirane Pivilion postavom u Galeriji Prozori. Cijeli termin vodstva odvija se u eksterijeru, sukladno epidemiološkim propisima i preporukama.

Više o projektu: pivilion.net/read-me
Za sudjelovanje nisu potrebne prethodne prijave ali dobrodošli ste kontaktirati nas putem: hello@formatc.hr

Izložbu prate dva otvorena poziva, s ciljem podržavanja primarno lokalne umjetničke produkcije i predstavljanja niza mrežnih djela koja će kritički i praktično nastaviti graditi transnacionalno distribuiran darknet autonomnih arhiva i umjetničkih repozitorija digital(izira)ne umjetnosti.

Otvoreni poziv za autore_ice: formatc.hr/pivilion-2021-oc
Poziv otvoren organizacijama: formatc.hr/pivilion-2021-org

Ana Kuzmanić

(1980., Split) je vizualna umjetnica. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2009. magistrirala je na The University of Edinburgh, Edinburgh College of Art u Ujedinjenom Kraljevstvu. Aktivno djeluje na hrvatskoj i inozemnoj umjetničkoj sceni od 2006. godine. U svom radu aktivno problematizira ljudsku svakodnevicu, ispituje tenzije između individualnoga i društvenoga, politike i poetike te traži potencijal za promjenu. Njena praksa bazirana je na istraživanju (arhivska građa, literature itd.) te kolaborativnom radu. Dobitnica je nekoliko stipendija i nagrada među kojima je i Nagrada “Radoslav Putar” Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb (2018.). Radi kao docentica na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.
akuzmanic.com


Andrea Resner

Andrea Resner je multimedijalna umjetnica koja djeluje u područjima eksperimentalnog filma i animacije, crteža, prostorne instalacije, street arta i poezije. U svom radu istražuje teme snova, traume i ženskog iskustva.
instagram.com/andrearesner


Bojana Vojvodić

(Varaždin, 1985.) 2010. godine magistrira na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, povezujući slikarstvo i instalacije za tijelo pod temom transhumanizma, post-čovjeka i cyberpunka. Tijekom posljednjih deset godina proučava znanstvenu fantastiku, vlastito zdravlje, tehnološku evoluciju čovjeka, digitalnu sferu i teorije digital native/digital immigrant, te sam odnos čovjeka spram tehnologije, pop i hacker kulture i interneta. Teoriju digitalne sfere kontinuirano razvija kroz sudjelovanje na događanjima u RH te samoiniciranim tekstovima. U svojem multidisciplinarnom stvaralaštvu bavi se slikarstvom, instalacijom, fotosekvencama, odjećom. Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Srbiji, Rusiji i Mađarskoj.
instagram.com/_acherontia_styx_


Ivana Tkalčić

Ivana Tkalčić (*1987, Sisak) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti (MA) u Zagrebu i magistrirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (mag.oec.). Akad. god. 2015/2014 boravi na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu.
Sudjelovala je na brojnim projektima umjetničkih rezidencija u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji i Poljskoj. Polaznica WHW Akademije, generacija 2019/2020. Ima realizirane brojne samostalne i grupne izložbe.
Nagrade: HPB Grand Prix nagrada na 35. Salonu mladih, finalistica Erste fragmenata 12, dobitnica nagrade RCAA young european award, Rektorova nagrade za samostalni umjetnički rad.
Nedavno je izabrana kao finalistica za 20. nagradu Radoslav Putar - Young Visual Artists Awards, Institut za suvremenu umjetnosti.
ivanatkalcic.com


Kata Mijatović

Vizualna umjetnica, rođena 1956. u Branjini. Od 1988. do 1991. članica je neformalne umjetničke grupe Močvara/Baranja. Od 1991. - 1993. studira slikarstvo na Accademia di belle arti Firenze, na ALU Zagreb diplomirala je slikarstvo 1997.
Od 2005. - 2010. članica je Umjetničkog odbora Baranjske umjetničke kolonije, od 2005. do 2019. voditeljica je Galerije AŽ Atelieri Žitnjak /Zagreb. Od 2007. članica je Umjetničke grupe PLEH. Godine 2013. sudjelovala je na 55. Venecijanskom bijenalu, kao predstavnica Hrvatske s projektom “Između neba i zemlje” /kustos Branko Franceschi/.
Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica.
issuu.com/katamijatovic


Luana Lojić

Rođena je 1991. u Puli. 2016. diplomira na odsjeku Novih medija ALU Zagreb. 1/6 umjetničkog kolektiva za intedisciplinarno djelovanje znanosti i umjetnosti Ljubavnice te umjetničke organizacije M28 i Studija Pangolin. Bavi se primijenjenom biofilijom i internet nomadstvom. Od poezija za kamenje do živih instalacija, videa, filma, voice overa i live arta koji tematiziraju odnos čovjeka sa sustavima, percepcijama i materijalnostima što ga okružuju, u svom radu nastoji shvatiti prirodne procese izvan i unutar pojma osjetila.
fb.com/luana.odlokve 


Mirna Udovčić

Mirna Udovčić rođena je u Zagrebu 1990. godine. Na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu  2015. godine diplomirala je s radom “Revitalizacije Kulturnog centra u Dubravi“, što joj donosi Nagradu mladoj autorici na 53. zagrebačkom salonu arhitekture 2018. godine. Fokus rada je alternativni klimatski kontekst arhitekture. Rad izlaže 2015. godine na Piranskim danima arhitekture. Tijekom i nakon školovanja radi u arhitektonskim uredima te sudjeluje u nagrađivanim arhitektonskim natječajima od kojih se ističe prvonagrađeni rad “Soft Buffers“ (s Irenom Bakić i Ivom Jelinčić) na međunarodnom natječaju Europan 15, 2019. godine. U arhitekturi teži eksperimentu i drugačijem kutu sagledavanja, stoga su novi mediji područje njenog interesa. Zadnje tri godine izlaže arhitektonske glitcheve na Fu:bar Glitch Art Festivalu. S radom “Breathe In, Breathe Out“ sudjeluje i na više online izložbi na temu pandemije. 2021. godine u galeriji CEKAO postavlja samostalnu izložbu naziva “Hatch Leaks“,  u čijem fokusu su greške u arhitektonskom programu AutoCAD.
Živi i radi u Zagrebu.
fb.com/mirna.udovcic


Sara Salamon

Sara Salamon, diplomirala 2015. na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Djeluje u poljima različitih umjetničkih praksi, kao vizualna umjetnica, snimateljica, i montažerka. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij inspirirana kolektivnim divljinama i stvarnosti koja izmiče. Izvodi razne eksperimente s Hrvojem Spudićem, a članica je kolektiva B.A.K.A. produkcija, M28 i Platforma za eksperiment. Živi i radi u Zagrebu i Rijeci.
sarasalamon.net


Teuta Gatolin

Teuta Gatolin (1993) intermedijalna je umjetnica iz Zagreba. Trenutno se bavi načinima na koje su konstruirani narativi o prirodi, subverzivnim potencijalom mitoloških lukavaca, bajanjem/fabulacijom ekologije, te istraživanjem tehnologije kao srodne vrste ljudskim i komplementarno-ljudskim entitetima koji nastanjuju Zemlju.
Njezini su radovi često orijentirani na proces, te voli surađivati s drugima. Uglavnom se koristi medijima prostorne instalacije, teksta, tekstila, objekata i slike, a povremeno izvedbe.
Izlagala je na tri samostalne, te mnogo grupnih izložbi. Studirala je na odsjeku Novih medija pri ALU Zagreb, te na odsjeku Novinarstva pri Fakultetu političkih znanosti.
Često pronalazi izgubljene predmete na ulici. Često više voli mračne izložbene prostore od onih jarko osvjietljenih. Da nije umjetnica, bila bi arhivistica.
teutagatolin.wordpress.com

Galerija Prozori 

Obuhvaća prozorski niz Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića (30 m dugački niz; prozori dimenzija cca 115x120 cm), a ovisno o radu širi se u unutrašnji prostor knjižnice ili vanjski javni prostor. Uz stručnu, publika Galerije stanovnici su kvarta, korisnici knjižnice i svakodnevni prolaznici. Na taj se način umjetnost posreduje širokoj publici kao neelitna i vaninstitucionalna djelatnost, a umjetnički se rad aktivira na često nepredvidljive načine.
Galerija je osnovana 1978. godine na inicijativu Branke Hlevnjak, prve voditeljice Galerije. Od godine 1981. vodila ju je Malina Zuccon Martić, a od 1995. Irena Bekić. Od svojih početaka, Galerija se usmjerila na izlaganje ilustracije i drugih grafičkih vrsta, a od 2005. godine, izlagačka se koncepcija preusmjerava na site specific, konceptualne i participativne  umjetničke prakse budući da je smještaj galerije u knjižnici prepoznat kao dinamična i intrigantna situacija koja uspostavlja mrežu različitih odnosa te ih aktivira kroz umjetničke radove.
www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-s-s-kranjcevica/galerija-prozori/o-galeriji/678


Hacklab01

Projekt koji pruža diskurzivan i suradnički prostor za susret (mladih) tehničkih "uradi sam" znalaca te društveno angažiranih aktivista/ica i medijskih umjetnika/ca i performera/ica. Projekt u kontinuitetu vode sami članovi tih zajednica aktivni u području etičko-hakerske kulture, informacijskih i razvojnih tehnologija te digitalne eksperimentalne kritičke umjetnosti. Projekt je baziran na recikliranoj i DIY tehnologiji, te radnom i rezidencijskom prostoru s cjelogodišnjim kontinuiranim programom realiziranim u formi zajednici besplatnih aktivnosti - edukativnih radionica računalne kulture, multidisciplinarnih rezidencija (s predavanjima / radionicama / performansima), kontinuiranog (hiper)medijskog laboratorija te otvorenih tjednih termina za besplatne popravke računalnog softvera i hardvera.
hacklab01.org


Format C 

Neprofitna umjetnička organizacija osnovana 2014., sa sjedištem u Zagrebu i djelatnošću u području likovnog i multimedijalnog umjetničkog stvaralaštva. Fokusirana na novomedijsko umjetničko istraživanje i eksperimentalno suradničko stvaralaštvo, neke od tema u kojima je organizacija transnacionalno angažirana su: • databending, multimedijska i hipermedijska umjetnost • digitalna ekologija i umjetničke suradnje velikog razmjera • inicijacija, tehnička izvedba i medijacija kulturnih produkcija i događanja besplatnog pristupa • besplatna edukacija i distribucija slobodnog znanja.
Produkcijske i distribucijske projektne aktivnosti programa Formata C su neprofitne, multimedijalne te transdisciplinarne suradničke prirode i počivaju na najrecentnijim umjetničkim (ko)produkcijskim strategijama, ostvarenima dijeljenjem materijalnih i nematerijalnih resursa.
formatc.hr

Produkcija izložbe: Galerija Prozori | Hacklab01 | umjetnička organizacija “Format C”
Autori projekta: Vedran Gligo (sustav, hipermedija) | Dina Karadžić (skulpture, multimedija) 
Oblikovanje mreže i tehnička produkcija projekta: Vedran Gligo
Oblikovanje hipermedijskog galerijskog sustava: Vedran Gligo | Dina Karadžić
Komunikacija: Irena Bekić | Dijana Protić | Hana Katanić | Dina Karadžić
Dokumentacija: Irena Borić | Martina Kontošić | Dina Karadžić
Serverske skulpture: Marta Stražičić | Neven-Lucian Davidović | Dina Karadžić


Izložba #pivilion_dot_net suradnička je produkcija umjetničke organizacije Format C i projekta hacklab01 te Galerije Prozori, u 2021. podržana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade Kultura nova. Produkcija Pivilion projekta podržana je resursima Akademie Schloss Solitude, u okviru rezidencijalnog programa 2018. te sredstvima MKM RH 2019.

 

 

Read More